Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü

gebelikte-tansiyon-dusuklugu
Gebelikte düşük tansiyon (hipotansiyon),yüksek tansiyon kadar sık karşılaşılmasa da bazı hastalarda olan bir durumdur.Hamile bir bayanda tansiyon değerlerinin 90/60 mmHg altında olması demek tansiyonun düşük olduğu anlamına gelmektedir. Tansiyon düşmesi sonucu baş dönmesi, göz kararması, halsizlik, yorgunluk, sersemlik gibi şikayetler meydana gelir. Tansiyon düşmesi daha da ilerlerse bayılma meydana gelebilir.
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü Nedenleri
Gebeliğin genellikle ilk aylarında bulantı ve kusmaların fazla olmasından dolayı iyi beslenmeme ve aşırı kusma düşük tansiyona sebep olabilir. Hasta halsiz ve bitkin düşebilir. Bu durumda hasta ağzından beslenemediği için genellikle damar yoluyla sıvı (serum) verilmektedir.
Gebelikte sırt üstü veya sağ tarafa doğru yatıldığında rahim bazı büyük damarlara baskı yaparak tansiyon düşmesine neden olabilir. Gebelikte genellikle sol yana yatılması önerilir. Gebeliğin ilk aylarında rahim henüz küçük olduğu için her yöne yatılabilir ve sakınca yaratmaz.
Hamilelikte kanama yaratan durumlar da düşük tansiyona neden olabilir. Gebelikte her tür olan kanama az miktarda bile olsa acilen doktora başvurmayı gerektirir.
Yatarken veya otururken aniden ayağa kalkmak dahi tansiyon düşmesi nedeniyle baş dönmesi,göz kararması gibi durumlara neden olabilir.
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü Tedavisi
Hamilelikte bu tür şikayetler ve belirtiler olduğunda acilen bir doktora başvurulması gerekir. Tansiyon düşmesine neden olan durumlara göre bir tedavi planlanacaktır.