Akne ve Sivilce Tedavisi

Genellikle erkek çocuklarını etkisi altına alan sivilceler halk arasında akne olarakta değerlendirilmektedir. Birkaç sene sonrasında kendiliğinden gerileyerek sonunda yok olurlar. Akneden yani sivilcelerden yetiksinler de çok az sayıda geçmeyerek uzun yıllar kalmaktadır. Bu tarz durumların sebepleri ise genellikle stres ve hormon el bozukluklardır . Ergen diye tabir ettiğimiz bireylerde sıklıkla görülmektedir. İleri yaşlarda görülen sivilceler hormon el yada organ bozukluğu yaşandığında nüksetmektedir.
Sivilce tedavisi http://bilgiuzmani.com/portal
Fakat sivilcenin birkaç yıl sonra biteceği gençleri sakinleştirmiyor ve bunu gidermek için her yola başvurabiliyorlar. Fakat onaylanmamış ilaç kullanan gençler yüzlerindeki sivilcelerden kurtulmak yerine daha da çoğaltabiliyor ve hatta kalıcı izlere neden olabiliyor. Bunun nedeni ise her tenin aynı özellikte olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden bu tarz ilaçları kullanırken doktor tavsiyesi ile kullanmanız gerekmektedir. Aksi takdirde geriye dönüşü olmayan hatalara meyil verebilirsiniz. Akne yani sivilcelerin oluşumunun ilk akla gelen sebebi cildinizin yağlı oluşudur. Normal düzeyden daha çok yağ fazlası olan cilt, havayla temas edince, oksitlenme meydana gelir ve ciltteki gözenekler bir diğer değişle porlar tıkanır. Tıkanma sonucunda ağzı kapanan porlarin içerisine yağ birikimi meydana gelir ve sonrasında iltihaplanır. İlk etapta siyah nokta oluşur, sonrasında kırmızı renkte sivilceler meydana gelir sivilcenin oluşumu bu şekildedir.

Sivilceye ve akneye Karsı Ne Yapmalı?

        Tedavisi nasıl olmalı, kalıcı sivilcelerin belirtileri nelerdir ilerleyen yazılarda da bunların ayrıntılarını anlatacağım. Akne ve sivilcelerden kurgulamanın en kolay ve en basit yöntemlerinin birisi de cildi temizlemek, temizlenmiş porların yeniden sıkışmasını, cildi siyah noktalardan arındırarak cilde sağlık ve dirilik kazandıracaktır. Bununla birlikte bu yapmış olduğunuz basit tedavi yöntemi sadece kirlilik sebebiyle meydana gelen sivilce ve akneler düzeltir fakat ergenliğe bağlı olan sivilcelere etkisi olmaz. Sivilcenin sebebini, cildin yüzeyinde değil, organizmanın çok daha derinlerinde aramak gerekir. Bir başka değişle iç organ ve hormansal yapıda aramak gerekmektedir.
        Yağ bezleri tarafından salgılanan sebum, porlar sayesinde dışarı atılır. Sebum salgılanması yüksek boyutlara ulaşınca, cilt porlamaya baslar ve buna yagli cilt denir. Ergenlik çağına geçildiğinde, erkeklik hormonunun eskiye göre daha fazla çalışması, sebum salgılamasında artışa sebep olur. Yetişkinlerde yani ergenlik dönemini bitirmiş yetişkinlerde sivilce yani akne oluşması, yüzünüzün cildinizin bir yada bir kaç hormon rahatsızlığı yüzündendir.
        Sivilce şikayetçi insanlar ciltlerinin yağlı olmasının yani sıra, porlar da saydam hücrelerle tıkalı durumdadır. İlk basta gözle görülmeyen fakat bu tıkanıklık, kendiliğinden kaybolabilir veya tam tersine zamanla siyah noktaya veya içi beyaz cerahatli sivilceye dönüşebilir. Beyaz yapıda bir sivilce oluşumu rastlarsanız size tavsiyemiz yüzünüzde bulunan bu sivilceyi ellemeden kanatmadan doktor tavsiyesi almanızdır.
        Por gözeneği tamamen tıkandığında, sebum deri altında beyaz bir renk olarak birikir ve bu birikme deri üstünde görülür. İste iltihaplı sivilce dediğimiz beyaz noktalar, yani mikrokisler bunlardır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi doktor tavsiyesi gerekmektedir.
        Saydam hücrelerin üst üste gelerek sebumla karışması, sonucunda porlarin genişlemesine sebep olur. Genişlemiş porun havayla temas edip oksitlenmesinden siyah noktalar oluşur. Akneciklerde durum bu kadarla da kalmaz. Dışarı çıkamayan sebum yüzünden, yağ bezleri çatlar ve sebum derinin içine yayılır. Organizmanın buna tepki verip iltihaplanmasıyla, kırmızı renkli sivilceler oluşur.
        Sivilceleri kendilerine sorun haline getirip siyah noktaları yada sivilceleri sıkarak yok olmalarını sağlayarak kurtulmayı düşünenler bu düşüncelerinde çok yanlış yapacaklardır. Bu şekilde yağ bezini çatlatma ve iltihaplanmaya sebep olacaklardır. Ayni şey kırmızı sivilceler için de geçerlidir. Sivilcelerden sıkılan akneler neticesinde meydana gelen boşluklar bir çok insanin yüzünde ömür boyu kalacak izler bırakabilir.
        Eczanelerde ve kozmetik mağazalarda mevcut sivilce ilaçları, bakterileri yok etmek, savaşmak ve var olan aknenin ağırlaşmasını önlemek için kullanılır. Fakat bu ilaçlar, cildi tahriş etmemelidir dolayısıyla bu tarz ilaçları kullanmadan önce doktor tavsiyesi almanız gerekmektedir.
        Cildi yağlı olanların fazla güneşte kalmamaları gerekir ve güneş yağı kullanmaları da mahzurludur. Stres, gerginlik, uykusuzluk ve sigara kullanımı akneyi azdıran unsurlardır. Sivilcelere en iyi gelecek tedavi, cildi dinlendirmekle baslar. Oksijeni bol olan yerlerde bulunmak, düzenli uyku alışkanlığına sahip olmak da sivilceyi yenmede önemlidir.

Neden Ergenlik Dönemlerinde Sivilceler Artış Göstermekte?

        Bunun nedeni aslında neredeyse vücuttaki tüm değişiklikler olarak gösterilebilir. Örneğin hormonların değişikliği ve dengesizliği yüzünden artış göstermektedir. Bununla birlikte sınav stresti, aile içi geçimsizlikler, arkadaş tartışmaları yoğun baskı sebepleri yüzünden yine dengesizleşen psikolojik çöküntüler vücudu yıprattığı gibi sivilce artışına da sebep olacaktır. Aslında yapılması gereken fakat yapılmayan tek tedavi sabırlı olmak ve çok müdahalede bulunmamaktır. Bu sayede iz kalma ve yayılma ihtimali ortadan kalkacaktır.