Hurmalı Kek

Ramazan ayını fırsat bilip hurmayı farklı tariflerde kullanmaya ne dersiniz? Kalbi koruyan ve kan şekerini ayarlayan hurmanın faydaları saymakla bitecek gibi değil.
Hurma; kek türevi hamur işlerine çok yakışıyor, hemde kullanılan şeker oranını azaltıyor.
Malzemeler
3 adet yumurta
Çeyrek su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı yoğurt (ya da krema)
Yarım su bardağı zeytinyağı
10-12 tane büyük boy (etli) hurma
Yarım su bardağı ince çekilmiş badem içi
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kakao
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Karamel kreması için;
Çeyrek su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı su
3 damla limon suyu
100 ml. sıvı krema
2 yemek kaşığı tereyağı
Birkaç önerimiz var!
Yumurtalar oda sıcaklığında olmalı. Unu mutlaka eleyerek kullanın.
İsterseniz, servis edeceğiniz kek dilimlerini doğranmış hurmayla süsleyebilirsiniz.
Yapılışı
Öncelikle karamel hazırlıyoruz. Bunun için; toz şeker, su ve taze sıkılmış limon suyunu derin bir sos tenceresine alın. Kısık ateşte toz şeker erisin. Şekeri karıştırmadan tencereyi aralarda sallayarak karamelize olmasını sağlayın. Yüksek ateşte şekerin yanmamasına dikkat edin.
Rengi koyulaşan karamel karışımına son olarak krema katıp hızlıca karıştırın.
Kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirip karışımı ocaktan alın. Sıcak sıcak, cam ya da seramik bir kaseye boşaltın ve kısa bir süre bekletin. İçerisine soğuk tereyağını katın ve çırpıp krema kıvamına getirin. Buzdolabında bekletin.
Hurmaların çekirdeklerini çıkartıp küçük küpler halinde kesin.
Yumurta ve toz şekeri karıştırma kabına alıp mikserle kreema kıvamına gelene kadar çırpın. Yoğurt ve zeytinyağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin.
Un, kabartma tozu, ince çekilmiş badem içi, tarçın ve kakaoyu ayrı bir kapta karıştırın ve çırpılmış sıvı malzemelere katın.
Doğradığınız hurma küplerini hafifçe unlayarak karışıma ilave edin.
Kek harcını tereyağıyla yağlanmış ve hafifçe unlanmış kek kalıbı ya da fırın tepsisine döküp üzerini bir spatulayla düzeltin.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 35-40 dakika kadar pişirin. pişip pişmediğini anlamak için bir adet kürdanı kekin tam ortasına batırıp çekin. Eğer kürdana hamur bulaşmışsa kek içini çekmemiştir biraz daha pişirmelisiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiştir. Fırını kapatıp ısısında kısa bir süre dinlenen keki kalıbından ters çevirerek servis tabağına alabilirsiniz.
Üzerini buzdolabında bekleyen soğumuş karamel sosuyla güzelce kaplayın. Ve bu şahane lezzeti dilim dilim paylaşın :)
Afiyet olsun!