Ramazanda Diyet ve Spor

Ramazan ayının ilk haftası dolmak üzere. Uzun süren açlık ve susuzluğun sonrasında ziyafet gibi sofralarla iftar ediyoruz. Bu zor koşullarda diyet yapıyorsanız ve zayıflama egzersizleri  yapıyorsanız sizler için Ramazan daha da zor geçiyor demektir. Ramazanda kilo vermek isteğiniz sürüyor olabilir.  Ramazan ayının gelmesi ile birlite insanların beslenme düzeni aniden değişir. Genelde 3 öğün beslenen vücut bir anda iki öğüne iner. Hele ki zayıflamaya çalışıyorsanız bu ani değişiklik sizi olumsuz şekilde etkileyebilir.Bu nedenle bazı sağlık kurallarına daha fazla uymak zorundasınız demektir. İşteramazanda diyet kuralları :
  • Yaklaşık 18 saat oruç tutuyoruz. Diyet yapıyorsanız kesinlikle sahura kalkın.
  • İftar ile sahur arasında bol bol su için.
  • Sahurda protein ve yağ ağırlıklı gıdalarla beslenin. Haşlanmış yumurta, tereyağı, peynir, bol zeytin gibi…
  • İftarda ise önce az miktar çorba ile yemeğe başlanmalıdır. Çorbadan birkaç dakika sonra ana yemeğe geçebilirsiniz.
  • Tatlıdan vazgeçemeyenlerdenseniz şerbetli tatlılar yerine sütlü hafif tatlıları tercih edebilirsiniz.
  • Mutlaka bol bol meyve tüketmelisiniz.
Ramazan ayında diyet olmaz diyenler olabilir. Fakat bunu düzenli beslenme ile başarabilirsiniz. Önemli olan bir insanın alması gereken karbonhidrat-protein-yağ-vitamin-mineral maddelerini iftar ile sahur arasına mantıklı ve sağlıklı şekilde tüketmektir.
Ramazanda yapılmaması gerekenlerin en başında iftarda boş mideye ani besin yüklemesi yapmaktır. Ani ve çok yemek midede ağırlık, yanma, bulantı, gaz, kabızlık gibi sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca yemek sırasında su içmek sindirimi de zorlaştırıyor. Bu nedenle suyu yemekten en az bir saat sonra veya yemekten 5-10 dakika önce içmekte fayda var. İftara su ve çorba ile başladıktan sonra bir süre ara verilmelidir. Ana yemek olarak hafif bir sebze yemeği ile ızgara et/balık/tavuk yenebilir.  Bunların yanında salata ve yoğurt tüketmek de vücuda zindelik katacaktır.
1.resim
Ramazanda diyet yapanlar sahurda asla reçel, ekmek,hamur işi gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenmemelidirler.  Karbonhidratlı yiyecekler sizi aniden doyurur ama bir iki saat sonra da acıktırır. Çay öyle bir içecektir ki, içilen çay miktarından çok sıvıyı idrarla dışarı attırır. Bu nedenle çay su kaybını hızlandırır. Fazla içilmemesi öneriliyor.