Saç Yaşlanması nasıl önlenir ?


Saçlarının renginde halinde ve yoğunluğundaki değişim, yaşlanmaya bağlı olarak görülüyor.

Bu değişim, bireyin yaşını da ortaya koyabilen en önemli gösterge. Alman Hastanesi dermatoloji uzmanlarından Dr. Belma Bayraktar, saç yaşlanmasının en önemli göstergesinin saç renginin ağarması olduğunu söyledi.

Dr. Belma Bayraktar saç ağarmasının genetik, metabolik ve çevresel faktörlerden etkilendiğini de anlattı:

“Yaşlanma ile kıl köklerindeki renk hücrelerinin kaybında ultraviyole ışınlarının etkisi, kronolojik yaşlanmadan daha ciddi bir şeydir.”

“bununla birlikte beyazlaşan saçlarda bakır miktarının da azaldığı saptanmıştır. Erken saç ağarması kemiklerdeki mineral yoğunluğunun azalmasıyla bağlantılıdır.”

“Menopoz sonrası kadınlarda saç ağarması ile osteoporoz içinde bir münasebet olabildiği de düşünülmekte.”

Bayraktar, yaşlılık döneminde saçın büyüme hızının da yavaşladığını söyledi.

Erkek tipi kellikte görülen kıl kökü ve gövdesinin küçülmesi olayının her iki cinste de yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıktığını belirten Dr. Bayraktar, “yaşlılıktaki kıl küçülmesi, erkek tipi dökülmedekinden daha yavaş ve hafif seyretmekte” dedi.


Saçların en büyük düşmanı çevre

Bayraktar’a göre saçta yaşlanma ile oluşan değişiklikleri en aza indirebilmek için, evvela çevreden gelen yararsız etkileri azaltmak gerekiyor.

Bayraktar, bu yararsız etkilerin başında ultraviyole ışınlarının geldiğini de anlattı:

“Güneş ışınlarının yanı dizi tedavi ya da kozmetik amaçlı yapay ultraviyole kaynakları (PUVA tedavisi ve solaryumlar), saçın hem keratin yapısını hem de pigment oluşumunu bozar.”

“Böylelikle saçlar zayıfladığı bu gibi rengi de bozulur. bununla beraber çok sıcak, soğuk, kimyasal zararlı etkenler de saçta yaşlanmaya bağlı fizyolojik yıpranmayı artırır.”

“Menopoz sonrası endokrin eksikliklerin yerine konma tedavileri saç ve deride yaşlanmanın yaptığı etkilerin azalmasına katkıda bulunabilir.”

Saçlara mezoterapi

Bayraktar, son senelerde saç dökülmesini ve hasarını düzelten, tabii saç renginin korunmasına yardımcı olan keratin muhteviyatlı ağızdan alınan destek tedavi ürünlerinin de kullanılabileceğini söyledi.

Bayraktar, bu maddelerin 3-6 aylık kullanımı sonrasında saçlarda son derece müspet sonuçlar elde edildiğini de vurguladı.

Deriye kullanılan mezoterapi yöntemiyle de saç yaşlanmasının önüne geçilebildiğini belirten Dr. Bayraktar “saçlı deriye kullanılan mezoterapi yöntemiyle kıl köklerinde bozulmuş olan dolaşımı canlandırıcı, kıl köklerinde yapılanmayı sağlayıcı, güçlendirici bir takım maddeler de enjeksiyon yoluyla verilir. işlem ağrısız olup, haftada bir beş seanslık tedavi çoğu kez yeterli gelmektedir” dedi