Acı Soslu Karides Şiş Izgara – Baharatlı, orijinal, çekici bir atıştırmalık

Karidesi çocukluğumdan beri çok severim. İçinde karides olan yemekler ve atıştırmalıklar hep favorim olmuştur. Misafirlerimin de karides sevdiklerini duyunca, hele de acılı ve baharatlı yemeklere her sofralarında yer verdiklerini öğrenince, acı soslu bu karides menümde kaçınılmaz bir şekilde yerini aldı. Halk arasında ‘böcek’ de denilen bu deniz mahsulünü aslında ayıklaması ve temizlemesi oldukça zahmetli, ama bir o kadar da lezzetli bir yiyecek. Neyse ki ben temizlenmiş, ayıklanmış ve hatta hafif de kaynatılmış ve dondurulmuş olarak satılanlardan alıyorum. Tazesi kadar lezzetli oluyor mu? Hayır, ama şartlar böyle gerektirince fazla da yapacak bir şey yok. Türkiye’de yetiştiriliyor mu bilmiyorum ama birçok deniz ülkesinde ‘jumbo’ tabir edilen iri boyutta, genelde kuyruğu üzerinde bırakılarak temizlenen ve kuyruğundan tutularak yenilen bir cinsi de mevcuttur.
Kızartması, salatası, güveci ve hatta sadece haşlanıp sosu batırılarak da tüketilen bu güzellik, ızgarada pişmiş ve hele de şişe takılmış olarak gelince sofraya, tadından yenmez bir hal aldı, benden söylemesi :)
Allrecipes websitesinden alınmıştır.
IMG_3438
Malzemeler:
  • 1 kilo kadar ayıklanmış, temizlenmiş karides (iri boy, kuyrukları üzerinde bırakılmış olanlardan olabilir, ben küçük boy kuyruksuz olanlardan kullandım)
  • 250 ml (1 su bardağı) zeytinyağı
  • ¼ su bardağı doğranmış maydanoz
  • 1 limonun suyu
  • 2 çorba kaşığı acı biber sosu (markette hazır satılanlardan, ama evde yoksa bir çorba kaşığı kadar acı pul biber de kullanabilirsiniz)
  • 3 diş dövülmüş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tercihen bambu şişler
Yapılışı:
Büyükçe bir karıştırma kabında zeytinyağını, maydanozu, limon suyunu, acı sosu, sarımsağı, domates salçasını, kekiği, tuzu ve karabiberi karıştırın. Az bir miktarını pişerken fırçayla üzerine sürmek için ayırın. Kalan sosu karidesleri de koyduğunuz bir buzdolabı torbasına doldurun, karıştırın ve torbanın ağzını bağlayın. İki saat buzdolabında marine olmasını bekleyin.
Izgaranızı ısıtın ya da yakın. Karidesleri bambu şişlere dizin. Hafifçe yağladığınız ızgarada her bir tarafı 4-5 dakika pişirin. Pişirirken arada karideslerin üzerine daha önce ayırdığınız sostan sürün. Karideslerin şeffaf pembe rengini kaybetmemesine özen gösterin. Bu yüzden çok fazla ızgarada kalmasın, 4 ya da maksimum 5 dakika pişmesi için yetecektir. Afiyet olsun.