Badem Soslu Tavuk – Keramet sosunda…

Kavrulmuş kuruyemiş kokusu çocukluğumun en tatlı kokularındandır. Yaşadığımız şehirlerde hep bir tane çok sık ziyaret ettiğimiz kuruyemişçimiz olurdu. İceriye adımımı atar atmaz kavrulmuş kuruyemiş kokusuyla sarmaş dolaş olmaya bayılırdım. Badem de bu kuruyemişlerden biriydi. Çiğ bademle kavrulmuş bademin tatları ne kadar da farklı olur birbirinden, hiç fark ettiniz mi?
Tıpkı diğer çerez arkadaşları fındık ve fıstık gibi bademin de faydaları saymakla bitmiyor. En çarpıcı olanları: beden ve zihin yorgunluğuna iyi gelmesi, kalp krizi riskini azaltması ve kan şekerini düzenlemesi özellikleri olarak sayılabilir. Böyle sayısız yararları olan bu kuruyemişin, özellikle antioksidan etkisi yanında yine sayısız faydası olan zerdeçal ve sarımsakla birleştiğini düşünün. İşte bugünkü tarifimizin sosunda bu malzemeler var ve bu sos tavukla harika bir uyum yakalıyor gerçekten de. Artık lafı çok uzatmadan tarife göz atalım diyorum.
epicurious.com‘dan uyarlanmıştır.
Malzemeler:
  • Kemikli ya da kemiksiz tavuk eti (dört but ve bir kemikli göğüs kullandım ben)
  • 3/4 su bardağı file badem
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 6 diş sarımsak
  • 4 ince dilim tost ekmeği
  • 2 ½ su bardağı sebze suyu
  • 1/2 su bardağı sıcak su
  • 1 küçük soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • Ayrıca yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 tepeleme (Türk) çay kaşığı zerdeçal
  • Tuz-karabiber
Yapılışı:
Öncelikle orta boy bir tavada iki çorba kaşığı zeytinyağı ve bir çorba kasığı tereyağını kızdıralım ve bademleri kavurmaya başlayalım. Bademlerin hafif rengi dönmeye başlayınca, yaklaşık 3-4 dakika sonra, bir tabağa serdiğimiz kağıt havlunun üzerine alıp yağını süzdürelim.
Aynı tavaya kabuklarını soyduğumuz bütün sarımsakları ve küp küp kestiğimiz tost ekmeklerini alalım. Ekmek dilimlerini önce ekmek kızartma makinesinde kızarttım biraz. Böylece tavada sarımsaklarla aynı anda kızarmış oldular, zira tavada ekmeklerin kızarmasını beklerken sarımsaklar yanabilir. Ekmekleri sarımsaklarla birlikte tavada 5 dakika çevirelim ve hemen mutfak robotuna alalım. Bademlerin 2/3’sini süsleme amaçlı ayırıp 1/3’ini de mutfak robotuna ekleyelim ve sebze suyu, tuz, karabiber ve zerdeçalı da ilave edelim. Bu malzemeler kıvamlı bir karışım haline gelene kadar robotta karıştıralım.
Fırına da girebilen (şart değil, tencereden fırın kabına da aktarabilirsiniz) büyükçe bir tencereye yarım çay bardağı kadar kızartmaya uygun zeytinyağını koyalım ve tuzlayıp karabiberlediğimiz tavuk parçalarını alt üst ederek yaklaşık 12 dakika orta hararetli ateşte kızartalım. Bu kızartma işlemini tavukların pişmesinden çok, mühürlenip mevcut sularını içinde barındırmaları için yapıyoruz. Üstelik bu işlem, tavukların yemek içinde salacakları çiğ kokuyu da bir nebze azaltacaktır. Önlü arkalı mühürlenen tavukları bir tabağa alıp aynı tencereye küçük doğradığımız soğanları koyalım ve yüksek ateşte kenarları hafifçe karamelize olana kadar 5-6 dakika kavuralım. Soğanların üzerine unu serpip bir-iki dakika kavuralım ve üzerine tavukları koyalım. Kenarda beklettiğimiz badem sosumuzu da ekleyelim. Sos kaynayana kadar kapak açık, sos kaynadıktan sonra kapak kapalı çok kısık ateşte yemeğimizi 15 dakika pişirelim. Tencerenin kapağı kapalı olarak (kapak fırına girmiyorsa folyoyla kapatarak) 350F (175C) derecede ısıtılmış fırına alıp 20 dakika daha pişirelim. Bu fırınlama işlemi tavukların yumuşacık pişmesini garantileyecektir. Fırından çıkınca tavukları servis tabağına alıp daha önce kavurup bir kenara ayırdığımız bademleri üzerine serpip servis yapalım. Yanına sebzeli pirinç pilavı çok yakışıyor. Afiyet olsun.