Etimek Tatlısı – Hafif, kolay, lezzetli…

Pratik, kolay, zahmetsiz ve bir o kadar da lezzetli bir tatlı etimek tatlısı. Altta şerbetlenmiş etimekler, üstte sütlü muhallebisiyle ilk bakışta ekmek kadayıfını andırsa da ve hatta kimilerine göre “yalancı ekmek kadayıfı” olarak adlandırılsa da bana gore kendi başına kategorize edilmeyi fazlasıyla hak eden bir tatlı. Birçok şerbetli tatlıya gore daha hafif olduğu ama damak tadına da hitap ettiği ve üzerine isteğe bağlı değişikliklerle süslemeler yapılmaya  çok açık olduğu için bu tatlıyı ayrıca seviyorum.
Etimek Tatlısı
Malzemeler:
  • 12 adet tuzsuz etimek
Şerbeti için:
  • 1 ½ su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
Muhallebisi için:
  • 1 litre süt
  • 6 çorba kaşığı şeker
  • 6 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 1 tepeleme çorba kaşığı vanilya (bir paket ediyor)
  • 1 çorba kaşığı tereyağı (şart değil)
Yapılışı:
Öncelikle şerbetinizi kaynatın; şekeri ve suyu bir tencerede karıştırın, 10 dakika kaynatın. Bu arada dikdörtgen bir fırın kabına etimekleri dizin ve sıcak şerbeti etimeklerin özellikle köşeleri iyice ıslanana kadar kepçeyle etimeklerin üzerinde gezdirin.
Şekeri, unu ve nişastayı çukurca bir tencerede karıştırın, hafif hafif çırparken sütünü ekleyin. Karıştırmayı bırakmadan koyulaşıncaya kadar pişirin. Altını kapatıp isterseniz tereyağını ve vanilyasını ekleyin. Ilınmaya bırakın. Muhallebi ılınırken ara ara karıştırıp kaymak tutmasını engelleyin. Ilınan muhallebiyi şerbetlenmiş etimeklerin üzerine yayın, bir spatulayla üzerini düzeltin ve en az 3 saat buzdolabında bekletin. Islatılmış (daha kolay kesmek için) kenarı tırtıklı bir bıçakla kare kare dilimleyip üzerine tarçın serpip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Daha zengin bir görünüm tercih ederseniz üzerine ev yapımı krem şanti de dökebilirsiniz. Krem şanti yapmak için bir su bardağı sıvı krema ile iki çorba kaşığı toz şeker ve bir çay kaşığı vanilyayı mikserde katılaşıncaya kadar çırpın. Tamamen oda sıcaklığına inmiş etimek tatlısının üzerine krem şantiyi yayıp spatula ile düzeltip üzerini de arzu ederseniz servis yapmadan önce dövülmüş şam fıstığı ya da fındıkla süsleyebilirsiniz. Yine en az 3 saat, tercihen bir gece, buzdolabında bekletin. Krem şantinin etkisiyle daha zengin olacağı ama kalori olarak da ağırlaşacağı için ben bu şeklini her zaman yapmıyorum.