Hindistan Cevizli Yaş Pasta – Doğumgünün kutlu olsun!

Bugün eşimin doğumgünü! Ben küçükken doğumgünü pastaları hep evde pişerdi, Ankara’da olduğum son birkaç yıl öncesine kadar hiç hatırlamam hazır alındığını. Ben de bu geleneği bir nevi sürdürmek için mümkün olduğunca evde yapıyorum pastaları. Tabii çocuklara yaptığımız kalabalık partiler hariç :)
Bu yıl yaptığım pasta bir Amerikan klasiği Coconut Cake’in uyarlaması oldu. Hindistan cevizi hem hamurunda, hem de üzerinde kullanılan bu pasta iki ayrı pandispanyanın birleşiminden oluşuyor. Ben, klasik tarife ufak bir detay ekleyerek arasında muz da koydum. Aromaların birleşimiyle ortaya çıkan bu pasta her ne kadar kullandığı malzemelerle çok masum olmasa da, kremasının hafif tadıyla kendini affettiriyor :) Yılda bir defa yapıp yemelik olabilir.
Food Network TV’nin websitesinden şef Ina Garten’in tarifinden uyarlanmıştır.
Malzemeler:
Pandispanyası için
  • 340 gr (Amerika için ¾ pound/3 çubuk) tuzsuz, oda sıcaklığında tereyağı, bir-iki çorba kaşığı da fırın kaplarını yağlamak için fazladan
  • 2 su bardağı toz şeker
  •  5 adet büyük boy, oda sıcaklığında yumurta
  • 1 ½ çay kaşığı sıvı vanilya özü
  • 3 su bardağı un, bir-iki çorba kaşığı da fırın kaplarını unlamak için fazladan
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • ½ çay kaşığı karbonat
  • ½ çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı tatlandırılmış rendelenmiş Hindistan cevizi
  • 1 adet orta boy dilimlenmiş muz
  • 1 su bardağı ılık süt
Kreması için
  • 450 gr oda sıcaklığında krem peynir
  • 225 gr (Amerika için ½ pound/2 çubuk) tuzsuz, oda sıcaklığında tereyağı
  • ¾ çay kaşığı sıvı vanilya özü
  • 450 gr pudra şekeri
  • 6 çorba kaşığı tatlandırılmış rendelenmiş Hindistan cevizi
Yapılışı:
İki adet 22,5 cm’lik (9 inch) kelepceli kek kalıbını tereyağı ile yağlamadan önce tabanı büyüklüğünde iki adet yağlı kağıt keselim. Yağlı kağıtları kelepçeli kalıpların içine yerleştirelim ve tekrar kağıtların üzerini de yağlayalım. Kalıpların içine birer kaşık un koyup her yerini eşit bir şekilde unlayalım. Unun fazlasını alalım.
Derince bir karıştırma kabına yumuşak tereyağını alalım, üzerine toz şekeri döküp mikserin yüksek hızında 4-5 dakika karıştıralım. Karışım açık sarı bir renk alacak ve puf puf olacak. Küçük bir kaba yumurtaları kıralım. Mikser orta hızda çalışırken yumurtaları birer birer şeker-tereyağı karışımımıza ekleyelim. Vanilya özünü de ekleyip karıştırmaya devam edelim. Karışım pütürlü bir görünüm alabilir, telaşa gerek yok :)
Başka bir karıştırma kabına unu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu eleyelim. Mikser düşük hızda çalışırken yapmış olduğumuz ıslak karışıma 3 seferde olacak şekilde bir unlu karışımdan biraz, bir de sütten biraz sırayla ekleyelim. Kuru karışımla başlayıp kuru karışımla bitirmeye çalışın bu eklemeyi. Yani sırasıyla unlu karışım-süt-unlu karışım-süt-unlu karışım şeklinde ekleyelim. Karıştıralım ve mikseri kapatalım. Karışıma Hindistan cevizini de ekleyelim ve spatula yardımıyla hafifçe karıştıralım.
Pandispanya hamurumuz hazır. Hamuru yağlanmış ve unlanmış hazır bekleyen iki kalıbımıza paylaştıralım. Eşit bir paylaşım olmazsa çok büyük bir sorun değil. Üzerini düzeltelim ve 350F (180C) derecede ayarlanmış soğuk fırının orta gözünde bir saat pişirelim. Kürdan testi yaparak ortasının tam olarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Kekin tam ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa kek pişmiştir. Soğutma teline alıp yarım saat kalıp içinde ılıtalım, kalıptan çıkarıp yine soğutma teli üzerinde tam anlamıyla soğutalım.
Kreması için derince bir kapta krem peyniri, tereyağını ve vanilya özünü mikserle düşük hızda karıştıralım. Elenmiş pudra şekerini de ekleyip sadece karışmasını sağlayalım, çok fazla karıştırmayalım. Pastamızı birleştirmek için pandispanyanın birini üst kısmı aşağıya gelecek şekilde düz bir servis tabağına  koyalım. Ilık sütün yarısıyla pandispanyayı ıslatalım. Kremayı bir kat sürelim, dilimlenmiş muzları döşeyelim.
İkinci pandispanyayı üst kısmı üste gelecek şekilde ilkinin üstüne yerleştirelim. Böylece pandispanyaların düz olan alt kısımları birbirlerine değiyor olacak ve pastanın genel görünümünde bir yamulma olmayacak. İkinci pandispanyayı da kalan ılık sütle ıslatalım. Kremayla pastanın tamamını kaplayalım, süslemek için tatlandırılmış rendelenmiş Hindistan ceviziyle pastanın her yerini kaplayalım, arzunuza göre üzerini de süsleyebilirsiniz, ben çok az bitter çikolata rendeledim.
Oda sıcaklığında servis yapabileceğiniz gibi, bir gece buzdolabında dinlendirip de servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.