Kandil Simidi – Paylaşıldıkça güzelleşen lezzet


Mahlep kokusu, annemin mutfağından aklımda kalan enfes kokulardan biridir. Evin içinde nazlı nazlı dolaşıp bizi mutfağa davet eden bu güzel kokunun sahibi mahlep ya nar gibi kızarmış bir çöreğe konmuştur ya da kandil simidine. Annem kandil simidini, kandil olmayan günlerde de sıklıkla yapardı. Simitlerin, onun o güzel ellerinde çabucak ve maharetle şekil bulmasını dün gibi hatırlıyorum. Ağızda dağılan kivir kivir bir simittir bu ve çay-beyaz peynir ikilisine çok yakışır. Kandillerde yapılıp eşe dosta, komşulara dağıtılması adettir; ben de bu adeti yerine getirmeye çalışıyorum her yaptığımda. Elimde bir tabak dolusu kandil simidiyle aynı çocukluğumdaki gibi dostlarımın kapısını çalmayı çok seviyorum.
Annemin Kandil Simidi
Malzemeler:
  • 250 gr tereyağ
  • 1 kahve fincanı zeytinyağ
  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı mahlep
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 ½ çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (genelde 5-5 ½ su bardağı kadar oluyor)
  • 1 yumurta (sarısı hamura, akı üzerine)
  • 4-5 çorba kaşığı susam
Yapılışı:
Derin bir karıştırma kabında tereyağını, zeytinyağını, yoğurdu, yumurtanın sarısını bir çatalla çırpıp karıştıralım. Karışıma bir su bardağı elenmiş un ekleyip unun içine ufak bir çukur açıp mahlep, tuz ve kabartma tozunu koyalım, bütün malzemeyi karıştıralım. Unun geri kalanını da bardak bardak kardıkça ekleyip hamuru yoğuralım. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp 15-20cm’lik şeritler elde edelim ve iki ucunu birleştirip ek yerini yuvarlayıp yok ederek simitler yapalım. Simitleri önce yumurta akına, sonra susama batırıp her yerinin susamla kaplanmasını sağlayalım. Hafifçe yağlanmış tepsiye dizip önceden ısıtılmış 360F (180C) derece fırında altın sarısı olana dek 30-35 dakika  pişirelim. Afiyet olsun.

Günün Menüsü:
  • Kıymalı Patatesli Yalancı Su Böreği
  • Ev Yoğurduyla Ayran
  • Fıstıklı İrmik Helvası