Meyveli Donmuş Yoğurtlu Tatlı – Yaz sıcağında yenebilecek en güzel şeylerden biri

Sıcak! Çok sıcak!! Bugünlerde Güney Kaliforniya yılın en kavurucu günlerini geçiriyor. Bu sıcakta ancak soğuk tatlılar yenilir dedim ve “The Casserole Queens”te gördüğüm frozen yogurt tarifini denemeye karar verdim. “Frozen yogurt”, bir çoğumuzun bildiği gibi dondurmaya en sağlıklı alternatif olarak kabul ediliyor. Hafif kekremsi tadıyla dondurmadan farklılaşan bu tatlıyı, Türkçe’ye “donmuş yoğurt” olarak çevirmek mümkün, tabii daha iyi bir çeviri isim bulunana kadar:) İçinizi ferahlatacak bu tatlıda süzme yoğurt şeker ve meyvelerle tatlandırılıyor ve en ortasına muzlar diziliyor. Böylece bir nevi “banana split” havası da yakalanmış. Uzun lafın kısası, yazın son sıcak günlerini atlatırken yenebilecek en güzel şeylerden biri bu tatlı.
photo 4
Malzemeler:
The Casserole Queens‘ten alınmıştır.
  • 3 orta boy muz
  • 1 su bardağı ezilmiş ananas (tenekede hazır ezilmiş olarak satılan organik ananas kullandım)
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 ½ su bardağı sıvı krema
  • ¼ su bardağı donmuş ya da taze vişne
  • 400 gr çilek
  • 1 çorba kaşığı şekersiz kakao
  • ¼ su bardağı çikolata sosu
  • Arzuya göre süslemek için üzerine istenilen miktarda çikolata sosu
Yapılışı:
Tatlımızı dondurulmaya uygun 20 x 10 ebatlarında (ya da bu boyuta yakın uzun ve ince bir kap) dikdörtgen bir kapta yapacağız ve öncelikle kabımızı parşömen kağıdı ile ya da aluminyum folyo ile kaplıyoruz. Parşömen kağıdı ya da aluminyum folyo kabın kenarlarından üzerini kaplayacak kadar sarkmalı. Üzerini kaplamayacağız ama kabın içinden tatlımızı çıkartırken sarkan parçalar bize yardım edecek.
Mutfak robotumuzda ananasları, süzme yoğurdun ücte birini ve iki çorba kaşığı şekeri püre haline getiriyoruz. Büyükçe bir kaba alıyoruz bu karışımı. İçine yarım su bardağı sıvı kremayı ekliyoruz ve mikser yardımıyla katılaşana kadar çırpıyoruz. Kabımıza bu karışımı üç kattan birincisini oluşturacak şekilde döküyoruz. Dondurucuda en az 15 dakika donduruyoruz.
Gelelim ikinci kata: temizlenmiş mutfak robotunda bu sefer vişneleri, çilekleri, yoğurdun üçte birini ve bir çorba kaşığı toz şekeri karıştırıyoruz. Pürüzsüz bir hale gelince büyükçe bir kaba alıyoruz. İçine yine yarım su bardağı sıvı kremayı ekliyoruz ve mikser yardımıyla katılaşana kadar çırpıyoruz. Krem şanti kıvamını yakalayınca buzluktan çıkardığımız kabımıza ikinci bir kat olarak döküyoruz. Katların eşit miktarda olması kesildiğinde göze hitap etmesi açısından önemli ama olmazsa da çok büyük bir sorun değil. Kabımızı tekrar buzluğa koyuyoruz ve üçüncü katı hazırlamaya başlıyoruz.
Temizlenmiş mikserle kakaoyu, çikolata sosunu ve kalan üçte bir su bardağı yoğurdu çırpıyoruz. İçine kalan yarım bardak sıvı kremayı ekleyip kıvamı artana kadar çırpmaya devam ediyoruz. Buzluktaki kabımızı en az 15 dakika sonra çıkarıp çilekli-vişneli karışımdan oluşturduğumuzu ikinci katımızın içine kaba sığabilecek şekilde uzun uzun kesilmiş muzları batırıyoruz. Üçte ikisi  karışıma bulanacak şekilde muzların üzerlerine hafifçe bastırıyoruz. Üçüncü kat olarak en üste hazırlamış olduğumuz çikolatalı katı döküyoruz. En az 4 saat ama ideali bir gece buzlukta tutarak donduruyoruz.
Servis yapamadan 5-10 dakika önce buzluktan çıkarıyoruz tatlımızı. Aluminyum folyo ya da parşömen kağıdı ile tatlının arasına bir bıçak sokarak hafif hafif etrafını dönüyoruz ki tatlı kaptan biraz gevşesin. Yanlardan sarkan parçaları kullanarak tatlıyı kaptan çıkarıp uzunca bir servis tabağına ters çeviriyoruz ve kağıdı ya da folyoyu alıyoruz. Böylece ananaslı kat en üstte ve çikolatalı kat en altta kalmiş oluyor. Islak ve keskin bir bıçakla tatlıyı bir hamlede dilimliyoruz (yoksa benimki gibi en altta biraz parçalanmalar olabilir). Arzuya göre üzerine çikolata sosuyla servis yapıyoruz. Afiyet bal şeker olsun.
photo 1