Sütlü Börek Tatlısı – Komşuda pişer, bize de düşer

Yunan kültürüyle Türk kültürünün ne kadar benzer olduğu herkesçe malum. Bu benzer iki kültürün elbette mutfakları da benzer ve her gün ortak lezzetler paylaşılmakta. Batıda, Yunan mutfağından kaynaklandığına inanılan baklava, döner, dolma, sarma, yoğurt gibi lezzetler esasında yüzyıllardır Türk mutfağının da demirbaş yiyecekleri arasında.
Yunan mutfağının klasik tatlısı Galaktoboureko da Türkiye’de ufak nuanslarla “Laz böreği” ya da “sütlü börek” olarak bilinmektedir ve Karadeniz ve Trakya bölgelerinde sıkça yapılmaktadır. Ben, sizlereorjinal tarifini arkadaşım sevgili Açalya’nın internetten bulup paylaştığı Galaktoboureko’nun birebir yapımını Türkçe olarak anlatacağım. Yeni tariflere ve yöresel lezzetlere olan merakım sayesinde bu tatlıyı hemen denemiş ve çok sevmiştim. Evde de sevildiği için sıkça yapılanlar listesinde yerini hemen aldı:)
“Gala” Yunanca’da “süt”, “bourek” da tahmin ettiğiniz gibi “börek” demek. O nedenle bu tatlıya verilebilecek en uygun isim sütlü börek bence. Kısaca, irmikle pişirilen muhallebi yağlanmış baklava yufkaları arasında konuluyor ve tatlı fırınlanıyor. Ardından şerbeti dökülüyor ve ortaya çıtır çıtır baklavanın arasında yumuşacık muhallebisindeki süt tadıyla fevkalade bir lezzet çıkıyor. Yaklaşmakta olan Ramazan bayramı için farklı ama aynı zamanda tanıdık bir tatlı denemek isteyenlere komşunun mutfağından leziz bir öneri olarak sunuyorum:
Bu tarifi uyarladığım Galaktoboureko’nun orjinal tarifi burada. Teşekkürler Açalya.
Malzemeler:
Büyük dikdortgen bir borcam (9”x13”-23x33cm) tepside 28 kare dilim rahat çıkıyor.
  • Tepsinin iç büyüklüğüne gore kesilmiş 26 adet hazır baklava yufkası (phyllo dough)
  • 300 gr kadar erimiş, süzülmüş tuzsuz tereyağı
Muhallebisi için:
  • 6 su bardağı süt
  • 1 + ¼ su bardağı irmik
  • 6 yumurta sarısı
  • yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya ya da 1 çorba kaşığı sıvı vanilya özü
  • 2 çorba kaşığı tuzsuz tereyağı
Şurubu için:
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • yaklaşık 10cm’lik bir parça limon kabuğu
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Önce muhallebiyi yapalım: sütü derince bir tencerede yüksek ateşte ısıtmaya başlayın, bu arada yumurta sarılarıyla şekeri iyice çırpın, ısınan (henüz kaynamayan) süte irmiği ekleyin, hızla karıştırın ve ocağı kısın, düşük-orta sıcaklıkta kaynamaya bırakın. Sıcak irmikli sütten bir kepçe alıp usulca ve çırparak yumurta sarılarına ekleyin ve hepsini hızla çırparak yumurtaları alıştırın. Yumurtaları tencereye ekleyin, hepsini hızla karıştırın. Muhallebi hemen katılaşacak, altını kapatın, vanilyayı ve tereyağını ekleyip ılınması için bekletin.
Muhallebimiz ılınırken baklava yufkalarını tepsimize sermeye başlayabiliriz. Ara sıra muhallebiyi karıştırmanızı tavsiye ederim: hem üzerinin kalın bir kaymak tutmasını engellemiş olursunuz, hem de daha çabuk ılınmasını sağlarsınız. Baklava yufkalarını tepsinizin büyüklüğüne göre kesmeniz gerekli önce, tepsinin dibini kaplayacak kadar. Baklava yufkaları havayla temas edince hemen kurumaya başlıyor. Bu nedenle yufkaları tepsiye sererken kenarda bekleyenlerin üzerini nemli bir bezle örtmenizi tavsiye ediyorum. Keserek tepsinizin dibini kaplayacak büyüklükte 26 adet dikdörtgen yufka elde edin. Tereyağını eritin, ılıtın ve süzün. Önce tepsinizin dibini ve kenarlarını yağlayın. 12 adet yufkayı tepsinin içine yerleştirip her birinin üzerini fırçayla yağlayın. 12. yufkadan sonra iki yufkayı, tepsinin kısa kenarlarından eşit miktarda sarkacak ve tepsinin ortasında yanyana gelecek şekilde koyun ve üzerlerini yağlayın. Sarkan kenarları da yağlayın, kurumasın. Ilınan muhallebiyi eşit bir sekilde yufkaların üzerine yayın, tepsinin iki yanından sarkan yufkaları muhallebinin üzerine kapatın. Tepsinizin iç büyüklüğü kadar kestiğiniz kalan 12 yufkayı da her bir katını yağlayarak muhallebinin üstüne tek tek serin ve tepsiyi buzdolabına kaldırın, kesmek kolay olsun diye, 15 dakika bekletin.
Fırını 350F (175C) derecede ısıtın. Bu arada şerbeti hazırlayalım: su ile şekeri içine limon kabuğunu koyarak 10 dakika kaynatın, altını kapatıp limon suyunu ekleyin, limon kabuğunu içinden alın, yoğun bir şerbet elde etmiş olacaksınız, soğuması için bekletin. Buzdolabından tatlınızı çıkarın ve tırtıklı bir bıçakla delmeden ve muhallebiye inmeden yüzeysel olarak kare kare dilimleyin.
Tepsinizi ısınmış fırına sürün, 45 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Pişince fırından alalım ve yarım saat bekletelim çünkü şerbeti tatlımız çok sıcakken dökmeyeceğiz, ikisi de yaklaşık oda sıcaklığında olacak. Şerbeti bir kaşıkla yavaş yavaş şerbet çekildikçe ve tatlının her yerine eşit olacak sekilde dökün.Dondurma ya da kaymakla servis edelim. Afiyet bal şeker olsun :)