İlk gece korkusu, ilk gece ilk ilişki,gerdek ,zifaf ve balayı impotansı nedir?

İlk gece  deyimi kullanıldığı gibi  “ilk ilişki” deyimini de kullanılmaktadır. Çünkü  kadınların ve erkeklerin belirli  bir  oranı  belli bir yüzdesi, evlenmeden önceki dönemde ilk cinsel deneyimlerini yaşamaktadırlar.Hem kadında hem de erkekte  “ilk cinsel ilişki” deneyimi çok önemlidir. ilk deneyim, ilk ilişki , anatomik bir bariyer olan kızlık zarının aşılması nedeniyle kanama ve beraberinde çoğu durumda az da olsa ağrının yaşandığı bir durumdur. Hazırlıksız ve uygun olmayan koşullarda ve özellikle bu konudaki sorumluluğunu ihmal eden bir erkek ile i beraber yaşanan ilk deneyimin kadında  kalıcı psikolojik etkiler yaratması  mümkün olabilmektedir. Fakat  ülkemizde sosyal yapımız dolayısı ile çok önemli oranda  kadın ve erkek ilk ilişkiyi, ilk deneyimi evlendiklerinde yaşarlar. Haşk arasında ilk ilişkiye “zifaf” veye “gerdek” de denmektedir.
İlk ilişki, ilk gece ağrılı mıdır?.
Kadının kendisini tümüyle hazır hissettiği durumlarda “ön sevişmeyle” bölgede yeterli ıslaklık sağlandığında, erkeğin de yumuşak davranması ve zorlayıcı hareketlerden kaçınması durumunda kadın kızlık zarının yırtılması esnasında  herhagi bir , ya a çok az bir ağrı hisseder. Tabi burada çiftlerin tutumu ve kızlık zarının yapısı önemlidir.
İlk ilişki, ilk cinsel birleşme sırasında kızlık zarından mutlaka kanama olur ve ağrı olur mu?
Hayır, her zaman kanama olmayabilir ve kanama olmamsı kadının bakire olmadığı anlamına da gelmez, ira her kadının anatomik yapısı birbirinden farklıdır. Kızlık zarı bazı kadınlarda o kadar esnektir ki, penis içeriye girdiğinde özelliklede vajina giriş bölgesi yeterince ıslanmış ve kayganlaşmışsa kızlık zarı yırtılmadan kalır, buna halk arasında “esnek kızlk zarı” da denmektedir.Bazı durumlarda ilk cinsel birleşme birinci denemede ve sonraki birkaç denemede gerçekleşmeyebilir. Bunu en sık görülen nedeni sanıldığı gibi her zaman  kızlık zarının normalden  kalın olması değildir. En sık görülen neden, genç kadının kendisini cinsel ilişkiye hazır hissetmemesi ve korkmasıdır. Bu durumda kadın kendini gevşetmeyecek, vajinanın girişinde yer alan güçlü kaslar kasılı kalacak ve vajina giriş bölgesinde yeterince ıslanma ve kayganlaşma olmayacağından penisin vajinanın girişinde yer alan kas ve kızlık zarı engelini aşması zor olacaktır.  Bazı durumlarda da  kızlık zarı normalden kalın veya septalı gibi değişik yapılara sahiptir ve ilişki ile kızlığın yırtılması mümkün olmamaktadır. Bu durumda bir kadın doğum uzmanı tarafından küçük bir operasyon ile açılması gerekmektedir.
İlk gece, ilk ilişki ile olan kanama ne miktarda olmaktadır?
Kızlık zarının yırtılması esnasında yırtık bazen kızlık zarından vajinaya doğru genişleyebilir. “Deflorasyon” (kızlık zarının yırtılması) kanaması olarak adlandırılan bu durum genellikle ön sevişmenin yetersiz olmasına rağmen yapılan girişimden kaynaklanmaktadır. Çoğu durumda erkek, kadının ağrı duymasına duyarsız bir şekilde girişimi sürdürmüş ve yırtık olması gerekenden daha büyük olmuştur. Normalde kızlık zarı bozulduğunda kanama en geç yarım saatte durur. Fakat bazen özellikle kalın olan kızlık zarı durumnda kanama fazla ve kontrolsuz olabilmektedir. Aynı şekilde geniş bir yırtık oluştuğunda ise ya hemen başlayan şiddetli bir kanama yada ilişki bitmesine rağmen uzun bir süre devam eden kanamalarda söz konusudur. Eğer böyle fazla bir kanama var ise kızlık zarındaki  yeri tespit edildikten sonra lokal anestezi yada geniş yırtıklarda genel anesteziyle yırtık onarılarak kanama durdurulur. Nadiren de olsa çiftle bu şekilde kontrol altına alınamayan “ilk gece”, “ilk ilişki” yırtıklarına bağlı olarak kadın doğum uzmanına acilen başvurabilmektedirler.
İlk gece,ilk ilişki sırasında erkek nasıl davranmalıdır?
Ülkemizde erkeğin kadını, kadının erkeği tanıması genellikle, evliliğin ilk gecesinde olur. Her iki cins de ilk geceye yüklü bir heyecan potansiyeli ile girerler. Kolay değildir bu. Bir yanda büyük bir aşk ve o günün yorgunluğu, öte yanda, bu konudaki bilgisizlik ve çoğu yörelerde kapıda bekleyenler ve “gerdek gecesi” formaliteleri.
Herhangi bir cinsel ilişkide heyecan, bilgisizlik, güvensizlik ve korku varsa, cinsel performans düşer, yani başarısızlık kapıdadır. Bu da çiftlerde paniğe neden olur.Başarılı bir ilk gece için kadının yapması gereken; eşine hazır olduğu yada hazır olmadığı mesajını net olarak verebilmesi, ön sevişme aşamasının kontrolünü kendi eline almasıdır. Erkek de kontrolü kadına bırakmada gönüllü olmalıdır.Erkek ise kadının kendisinden farklı doğasını kabul etmeli, bir kadının cinsel ilişkiye hazır olmasının erkekten daha uzun sürdüğü gerçeğini göz önünde bulundurmalıdır.Kadının ileri cinsel hayatını da göz önünde bulundurarak erkek ilk ilişkide aşırı zorlayıcı hareketlerden kaçınmalıdır.Bunu erkek içinde son derece gerginlik yaratan bir durum olduğu göz önüne alınmalıdır.Kadının ilk cinsel deneyiminde erkeğin üzerinde düşen görev fazla olacağından, onda da gerginlik ve korku olması normaldir.
Balayı impotansı nedir?
Balayı İmpotansı adı verilen ve halk arasında ilk gece korkusu olarak bilinen durum, yeni evlenen bazı çiftlerin ilk cinsel girişim denemelerinde başarılı olamamasıdır. Erkeğin, özellikle ilk cinsel ilişki girişimi gerdek gecesi olacaksa, böyle bir durum başarılı olup olamayacağı kaygısına neden olur. O güne kadar hiçbir sertleşme sorunu olmayan erkek, bu tedirginlikle başarısızlık korkusu  yaşar,ki  bu duruma “Performans anksiyetesi” denmektedir, ve erkek  bu heyecanla da sertleşme sağlayamaz. Erkek o gece kendini ispatlamak zorunda bırakıldığında bu yoğun stres altında başarısızlıklar da yaşanabilir.
Balayı impotansına erkek katkıda bulunabileceği gibi, kadına bağlı sebepler de neden olabilmektedir. O güne kadar hiç ilişkide bulunmamış genç kız, ilk ilişkide canının acıyacağı ve bir kanama olacağı korkusuyla gerdeğe girer. Bu kaygı ve korku nedeniyle de kendisini kasmaya ve ilişkiye izin vermemeye başlar. Bu duruma vaginismus da  denir ve tıpkı erkekte olduğu gibi kadında da aynı mantıkla kısır döngüye kadar gidebilir. Eşinin böyle bir durumuyla karşı karşıya gelen erkekte de bir süre sonra psikolojik etkiyle sertleşme sorunu veya cinsellikten uzak durma eğilimi başlar ve hem kadının hem de erkeğin tedavi edilmesi gereken bir sürece sebep olur. Sıklıkla görülen bir durum, yani vajinismus,  çiftlerin bazen bu olumsuzluğu kabullenip hiç doktora başvurmamasıdır. ilk girişimdeki başarısızlıktan sonra her iki çiftte genellikle sorunun geçici olduğunu ve çözüleceğini düşünür. Daha sonraki girişimlerde de ilişki gerçekleşmeyince kadında sıkıntı, gerginlik , kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi ortaya çıkmaya başlar. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği duygularına kapılmaya başlar. Bu nedenle uzmanların önerisi en azından 1 hafta kadar bekleyip, sorunu kendi başlarına çözemezlerse bir hekime başvurup yardım almaları gerekmektedir.