Aşırı terleme hem bir sağlık problemidir hemde günlük yaşamı ciddi oranda olumsuz etkileyen bir durumdur. Aşırı terleme bir çok insanda değişik bölgelerde olur. Bazı insanların elleri, ayakları çok terlerken, bazılarının koltuk altı ya da yüzü terler. Başka bir çok farklı bölgede aşırı terleme sorunu oluşabilir. Herkesin uygulaması gereken temizlik kuralları aşırı terleyen insanlarda daha sıkı tutulmalıdır. Çünkü terle sürekli vücuttan dışarı atılan toksin maddeler vücut tarafından tekrar emilir. Bu nedenle sık sık duş almak gerekir.
Aşırı Terlemenin Nedenleri
Bazı dönemlerde aşırı terleme normal kabul edilir. Bunlar, hamilelik, ergenlik ve menopoz dönemidir. Özellikle çoğu insanda aşırı koltuk altı terlemesi görülür. Bu durum çoğu insanlarda stresten ötürü gerçekleşir. Stres yalayan vücut fazlasıyla çalışır ve koltuk altı bezlerinin çok miktarda ter üretmesini sağlar.
Stres en çok rastlanan sebep iken, diğer sebepler de göz önünde tutulmalıdır. Eğer kişide tiroid bezi fazla çalışıyorsa bu aşırı terlemeye yol açar. Böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, şişmanlık, hipoglisemi, ve insülin de aşırı terlemeye neden olan hastalıklardır.
Aşırı Terlemenin Tedavisi
Günümüzde aşırı terlemenin tedavisi son derece basit ve kolaydır. Terlemenin tedavisine başlanmadan önce hastanın neden bu kadar çok terlediği öğrenilir. Vücutta aşırı tere neden olan bir hastalık olup olmadığına bakılrı, kilosuna ve menopazda olup olmadığına bakılır. Tüm bunların sonunda tedavisi yapılır.
Koltuk Altı Terlemesi İçin Yapılan Tedaviler
En sık şikayet edilen bölge koltuk altı bölgesidir. Bu bölgenin terlemesini durdurmak için çeşitli yöntemler vardır.
Botox
Botox doğal bir zehirdir, sulandırılarak sorunlu bölgeye enjekte edilir. Burada ter bezlerini çalıştıran sinirleri felç eder ve terlemeyi önler. Yaklaşık 30 dakika sürer. Lokal anestezi altında yapılır.
Sadece koltuk altında değil, avuç içi terlemelerinde, ayak terlemelerinde de kullanılır.
Cerrahi Yöntemler
Koltuk altı aşırı terleyenlere önerilen bir tedavidir. Koltuk altından bir delik açılır ve bu delikten girilerek akciğer bölgesindeki yüz ve ellere uzanan sinirin başlangıcı kesilir.
Lazerle Tedavi
lokal anestezi altında lazer yardımı ile basitçe yapılan bir operasyondur. Koltuk altına küçük bir kesi açılır ve terlemeye neden olan ter bezleri alınır. Vücutta her hangi bir iz kalmaz. Operasyon süresi 20 ile 40 dakikadır. Hata 2 ile 5 günde normal hayatına dönebilir. Kesin ve kalıcı bir çözümdür. İşlem sonrası hastanın aşırı terleme şikayeti tamamen ortadan kalkar, sadece normal olması gerektiği kadar terler.