İçli pişi tarifi hamurun içine sevilen çeşitli malzemelerin eklenmesiyle yapılan ve yağda kızartılan hamur kızartması tarifidir. İçli pişi özellikle kahvaltı sofrasında çok tercih edilmesi nedeniyle severek yapacağınız kahvaltılık tariflerden bir tanesi olacak. Domatesli, kaşar peynirli içli pişi, hamur kızartmasının lezzetine bir kez daha lezzet katıyor. Denemeniz tavsiye olur.
İçli pişi hamuru nasıl yapılır? Ben çok kolay pratik bir tarif olan mayasız en kolay pişi tarifinde uyguladığım hamuru bu tarifte kullandım. Hamuru yapım aşamasında karbonat kullanılıyor. Tarife ek olarak sadece dalgınlıkla 1 yumurta yerine 2 yumurta ekledim, bu da hamurun renginin kızarırken daha sarımtırak olmasına neden oldu. Kötü mü son derece güzel, ben daha açık renkte pişeni seviyorum. Yine evde sulu kıvamda olan yoğurt olmadığı için 1 su bardağı süzme yoğurt kullanmak zorunda kaldım. Böylece hamura kullandığım un ölçüsü değişti. Bunu not almadım ama 5 su bardağı olarak hatırlıyorum sizin yapmanız gereken ele yapışmayan ama gayet esnek yumuşak bir hamur hazırlamak. Bunun için elenmiş unu azar azar eklemenizde fayda var.
İçli pişi de malzeme olarak kaşar peyniri ve domates kullandım. Kaşar peynirli gayet güzel oluyor eşim beyaz peyniri tercih ediyor. Evde pastırma ve sucuk olsaydı bu malzemeleri de ayrı ayrı kullanacaktım. pastırmalı ve de kaşarlı da nefis olacaktır, denemek isteyenler kullanabilirler.
İçli pişi de kullandığımız mayasız hamuru kızarttığımız zaman içi boş pişi oluyor. Bu nedenle içli pişi yapımına gayet uygun bir tarif olduğunu kesinlikle garanti ederim. Mayalı hamurla da yapabilirsiniz ancak benim tercihim mayasız hamurla uygulamanız yönündedir.
Mayasız en kolay pişi tarifinin hamuru ve yapılışı burada mutlaka bakmanızı öneririm. Pişi tarifinde kullandığım hamuru da içli pişi de kullanabilirsiniz o da burada
İçli Pişi Malzemeler:
- 3 su bardağı un(unun miktarı fazlalaştı)
- 1 su bardağı yoğurt(süzme yoğurt kullanıldı)
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yumurta(2 yumurta kullanıldı)
- 1 tatlı kaşığı sirke (ekleme zorunluluğu yok ben ekliyorum)
İçli Pişi Yapılışı:
- Elenmiş un yoğurma kabına koyulur, tuz eklenir karıştırılır. Unun ortası açılır. Ortadaki havuz kısmına yoğurt,yumurta ve sirke eklenir ortadan başlanarak kenarlardan yavaş yavaş un alınarak yumuşacık bir hamur hazırlanır. Vaktiniz varsa üzerini nemli bir bezle kapatarak dinlendirebilirsiniz yoksa hemen yapım aşamasına geçilir.
- hamur iki parçaya ayrılır. Her iki hamur da hafif unlu zeminde mantı hamuru kalınlığında açılır. İnce olursa kıtır kıtır olur kalın olursa lezzetsiz olur ve fazla kabarmaz ortasını bulmanız lazım. ayrıca açtığınız hamur ince olursa içinde malzeme kullanacağımız için ıslanıp delinebilir ve kızartırken yağın patlamasına neden olur. Buna dikkat etmenizi öneriyorum.
- Açılan hamurun belli noktalarına aralıklı olarak domates dilimleri yerleştirilir. üzerine kaşar dilimleri eklenir ve diğer açılan hamur dikkatlice bu hamurun üzerine kapatılır. İç koyduğumuz yerler geniş su bardağı ağzıyla kesilir.(domatesleri sulu olarak hamurun üzerine dizmeyiniz)
- derin ve genişliği olan teflon tencereye bol sıvı yağ koyulur. yağın ısınmış olması çok önemli bir püf nokta .Bunu kontrol etmek için küçük bir hamur parçasını yağın içerisine bırakırız. Hızla kabarcıklar yükseliyorsa yağ ısınmış demektir.
- Kestiğimiz hamurlardan tencere darsa 2 genişse 3 tanesini yağın içerisine ucundan bırakırız 10 saniye kadar sonra tavayı sağa sola eğeriz. Bu yöntem pişinin birbirine çarparak üzerine bol yağ gelmesini ve puf puf kabarmasını sağlıyor. Kabarması için başka bir yöntem üzerine delikli kepçeyi vurmak ve üzerine yağ attırmak. Çok çok yüksek ateş kullanmayın.Normal ocağın yüksek ateş seviyesinde ayarı kullanın. çok kısa sürede iki tarafı da kızarıp pişecektir.
- kızaran hamurları havlu kağıdın üzerine alın ki fazla yağı kağıt havlu emsin ve daha hafif olsun. Sıcak olarak tüketmeniz tavsiye olunur. Ayran ya da çay pişi ile içebileceğiniz içeceklerdir
afiyet olsun.
İçli Pişi Nasıl Yapılır Resimli