Saç dökülmesi nedenleri ve tedavisi
Saç dökülmesi genetik olarak ailede varsa eğer, bunun tedavisi oldukça basittir yani saç ekimi ile bu saç dökülmesi problemi ortadan kalkmaktadır. Saç dökülmesinin nedenleri içerisinde eğer hormonal bir hastalık söz konusu ise yani cilt ilgili problemler söz konusu ise mutlaka cildiye ile görüşülerek, düzeltilmesi gerekiyor.
Saç dökülmesi yaşandığı dönemlerde bir stres varsa eğer hastada dökülmeler stresten de kaynaklanabildiği için bu problemlerin düzeltilmesi gerekiyor. Veya sebebi bilinmeyen bir nedenden dolayı kaynaklanan saç dökülmesi ise bunun için beklemek gerekmektedir, yani belli bir süre geçtikten sonra bu sorunun tam olarak neden kaynaklandığının ortaya çıkacağını söyleyerek hasta rahatlatılmaktadır. Eğer travmatik bir kaza sonucu ya da yanma sonucu ile ortaya çıkan bir saç dökülmesi ise bu tip hastalar yine saç ekim merkezi ile görüşerek bu tür problemlerinden kurtulmaktadırlar.
En önemli problemlerden biri ise hastaların saçlarını yolma dediğimiz yani bağlama sitillerinden kaynaklanan bir sorun ise, hastaları bundan uzaklaştırmak mümkündür ama saçlarını ciddi bir şekilde sıkarak bağlamaktan veya sıkı türban takmaktan dolayı oluşan bir dökülme ise, bu alışkanlıkların ortadan kalkması için yöntemler önerilmektedir. Fakat şunu bilmemiz gerekir ki, bu alışkanlıklardan vazgeçmek demek kesinlikle dökülen saçlar yeniden çıkacağı anlamına gelmez. Yani bu tip durumlarda yine saç ekim merkezi ile görüşmek gerekmektedir.
Çok Sık Fön Çektirmekten Saçlar Dökülür mü?
Fön çektirmek saçları döker mi?
Saç dökülmesinin nedenlerinden biride fön çektirmektir. Fön çektirmek oldukça travmatik bir işlem, yani bu işlem yapılırken sürekli saç kökleri yukarı doğru yolunuyor. Bu yüzden sürekli olarak fön çektiren bayanlarda ciddi bir şekilde saç problemleri oluşabiliyor. Bunun üzerine akıllara hergün fön çektirmek zorunda kalan haber spikerleri, sanatçılar gelebilir ama bu olaya asıl sebep olan yine genetik faktörlerdir. Eğer kişi de böyle bir eğilim varsa bu saç dökülmelerini tetikliyor ve daha da çok hızlandırıyor. Yine belirli stres dönemlerinde yaptırdığı fön kişinin saç dökülmesini artırırken, rahat bir periyottayken böyle bir sorunla karşılaşmayabiliyor.
Fön çektirmenin zararları
kimyasal maddeler veya travmatik dediğimiz çok ciddi bir ısı veriliyor fön çektirirken ve fırça ile çok ciddi şekilde bir takım hareketler uygulanıyor, bütün bunlar saçımızın doğal yapısına ters bir durum aslında. Bu yüzden bütün bunları yaparken daha nazik ve daha kibar olunmalı.
Ayrıca saç boyatırken bir takım bitkisel boyalar tercih edilebilir, en azından kişiye daha fazla zarar vermemiş olur veya kullanılan ilaç başkalarına zarar vermemiş olabilir ama sizde problem teşkil edebilir. Bu da demek oluyor ki sizin saç hücreleriniz için farklı bir etki oluşturabilir, yani kullanılan maddeler herkeste aynı etkiyi verecek diye bir şartta söz konusu değil. Bu nedenle bu tür uygulamalarda kişi ciddi bir problem hissediyorsa eğer, hemen bu konu hakkında araştırmalar yapmalıdır.
Kadınlarda hangi miktarda saç dökülmesi normal sayılır?
Kadınlardaki saç dökülmesi erkeklerdeki saç dökülmelerinden farklı değil. Günlük 70-80 civarında saçın dökülmesi doğal sınırlar olarak değerlendirilebilir. Bu dönem içindeki saç dökülmesini kişiler, saçım çok dökülüyor ve çok sık dökülüyor gibi değerlendirmemesi gerekiyor. Fakat mevsimsel ve hormonal olarak, belli mevsimlerde herkesi saçında yoğunlaşma veya dökülmeler olabiliyor. Bunun dışında gebelik gibi, menopoz gibi dönemlerde kadınlarda daha fazla bir saç dökülmesi periyotları yaşanabiliyor. Kadınlarda saç dökülmesi olayının artık hastalık boyutunda dememiz için gerçekten artık seyreldiğini ve eksildiğini hisssetmesi gerekir. Ve bunu ciddi olarak görmesi gerekir eğer böyle bir durum söz konusu ise, mutlaka dermatoloğa başvurmasında fayda var. Böylelikle en azından sebepleri araştırılabilir ve eğer bir çözümü yok ise yine saç ekimi için başvurabilir.
Kadınlarda saç dökülmesinin nedenleri
Kadınlarda saç dökülmeleri genellikle hormonal sebeplerle oluşur. Ayrıca stres faktörleriyle dökülür yani stresli dönemlerinde dökülür bunun dışında, hormonal bir neden dediğimiz zaman mesela menopozda bir hormonal dönemdir, bluğ çağında hormonal bir nedendir, gebelik döneminde hormonal bir dönemdir.
Bu dönemlerin hepsinde saçlarla ilgili olarak çok ciddi değişiklikler yaşanabilir yani, saç tellerinin incelmesinden tutunda, döküldüğünü hissetmek periyotlarının olduğu dönemdir. Ama burada en çok üzerinde durulması gereken durum ve en çok sıklıkla yaşanan durum ise; kadınların özellikle saçlarını sıkı ve gergin bağlayıp hatta kaşlarını ve alınlarını yukarı doğru çekerek bağlama alışkanlığı olan veya sıkı bir şekilde baş örtüsü takan kadınlarda görülen saç dökülmesi sorunu sıklıkla meydana gelebiliyor. Özellikle de şakakların olduğu kısımlar, yani kulakların hemen üst kısımlarında dökülmeler çoğunlukla yaşanabiliyor.
Kadınlarda hangi tip saç dökülmeleri görülür?
Kadınlardaki saç dökülmesi genetik olarak yani bütün bölgelerin seyrelmesi tarzında bir dökülme olabilir, bu genel bir seyreklik tarzındadır ve genetik faktörler burada ön plandadır, ki öncesi androjenik dediğimiz yani erkek tipi dökülme. Erkek tipi dökülmeden kastımız, kadının saç tipi çizgisi erkek tipi şeklinde oluşmaya başlar, tepe kısmının daha da seyrekleşmeye başladığına şahit olur. Bu özellikle hormonal problemler ve hastalıklarla ilgili bir durumdur.
Bunun dışında travmatik nedenlerle örneğin yanıklık olabilir veya geçirmiş olduğu travmalara, geçirmiş olduğu kazalara bağlı olarak saç dökülmesi ki bunlar bölgesel anlamda düşünülebilir, sebebi belli olmayan cilt problemlerinden ötürü bir takım saç dökülmesi problemleri olur. Ama genel anlamda şöyle düşünebiliriz, tamamen kel bir kadın olmak çok nadir bir durumdur ve böyle bir sorun varsa çok nadir görülen bir hastalıktır diye düşünülebilir. Yani erkeklere göre kadınlardaki saç dökülmeleri erkeklere oranla çok daha düşüktür.
Doğum yapmak saç dökülmesini artırır mı?
Hamilelikte ve doğumdan sonra saç dökülmesi artabilir ve yine burada hormonal sebeplerden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bunun dışında gebe olan kadın vücudunda belli oranda kullanılacak mineraller olsun elektrolikler olsun, bunların pek çoğunu çocuğuyla birlikte paylaşıyor ve bu dönem içerisinde vücutta eksik olan bir takım minerallerden ve elektroliklerden ötürü ve bunlar eğer saçın beslenmesi için saç için gerekli mineraller ise bir miktar saçıyla ilgili sıkıntılar yaşayabilir ama bu geçici bir dönem ve geçici bir periyottur. Yani kalıcı olan bir takım sebep gibi görmemek gerekiyor.
Genel anlamda gebelikte saçların dökülmesi ile ilgili çok problemle karşılaşılmıyor ama böyle olduğunu düşünüyorsanız da, en azından bunun geçici bir dönem olduğunu bilmeniz yeterli çünkü bu kalıcı bir sebep değildir. Gebelik döneminde böyle bir problemle karşılaşıyorsanız eğer ki gerçekten çok rahatsız edici bir boyutta ise, o zaman mutlaka bir hekim kontrolü olması veya gerekirse vücudunda eksik olan bir takım hormonlar veya minerallerle ilgili testlerin yapılması, kişi için oldukça önemlidir.
Menopoz saç dökülmesini artırır mı?
Kadınlarda saç dökülmesinin nedenlerinden biri de menopozdur. Menopoz döneminde saç dökülmesi artmaktadır ama bunun hiç değişmediğini söyleyen ya da farketmeyen hastalarda mevcuttur. Kadında hormonal problemler veya hormonal değişimlerin belli periyotları var. Özellikle doğum başlı başına hormonal bir problem ve menopoz yine ciddi olarak hormonal bir problem ve bu dönem içerisinde saçların azalması yaşanabiliyor.
Bunun en büyük sebebi ise östrojen. Östrojen saçların daha yoğun çıkmasını sağlarken, menopoz döneminde östrojenin azalması direkt olarak kadının saçlarının dökülerek seyrelmesini sağlayabiliyor, ancak bu her kadın içinde aynı olacak diye bir şey söz konusu değildir.
Böyle bir sorun olduğunda eğer kadın bunu farkediyorsa mutlaka bir hekime başvurması gerekiyor tabi eğer olağan dışı bir dökülme farkediyor ise. Beyazlaşmış saçların dökülmesi normale göre daha azdır. Menopoz dönemine girmiş bayanların saçlarının beyazladığı ise aşikardır ve bu yüzden o dönem içinde artık saçların dökülmeyeceğini söyleyebiliriz.