Şambali ( İzmir Mutfağından )

Ramazan ayında bence şerbetli tatlıların yeri bir başka. Mutfağımız da şerbetli tatlı tarifleri açısından oldukça zengin. Şambali de mutfaklarımızda çokça yaptığımız klasiklerden biri. Şambalini farklı farklı yapanlar var hangisi  aslıdır bilmiyorum ama  bu tarifi tam olarak uyguladığınızda ortaya çok lezzetli bir şambali çıkıyor. Eğer bu tatlıyı farklı yapanlarınız varsa paylaşırsanız sevinirim. Sevdiklerinizle güzel bir iftar geçirmeniz dileğiyle işte tarifim...
Şerbet
_ 3 su bardağı şeker
_ 3 su bardağı su
_ 3 damla limon
HAZIRLANIŞI;  Şekeri ve suyu tencereye koyun orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca limonunu sıkıp 5 dakika kaynatın ve ocağı kapatın.

Malzemeler
_ 2,5 su bardağı irmik
_ 1 su bardağı un
_ 1,5 su bardağı yoğurt
_ 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı şeker
_ 1 paket kabartma tozu
_ Üzeri için aslında tuzsuz badem yada tuzsuz yer fıstığı kullanılıyor ama ben evimde ceviz olduğu için onu kullandım.

Hazırlanışı
1. Bütün malzemeleri karıştırma kabınıza koyun ve çırpma teliyle iyice karıştırın.
DSCF9812DSCF9815

2. Hamurunuzu tabanını  bir peçeteyle hafifçe yağladığınız,  büyük  boy kare borcama dökün ve yayın.
DSCF9817


3. Üzerine her dilime birer tane düşecek şekilde kuru yemişinizi dizin.
DSCF9821

4. Şambalinizi 45 dakika kadar dinlendirin.
5. Önceden 175 derecede ısıttığınız fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirip fırından çıkarın.
DSCF9824

6.  Şambalinizi 15 dakika bekletin sonra dilimleyin.
DSCF9826

7. İyice ılıklaşmış olan şerbetini kepçeyle yavaş yavaş dökün.
DSCF9827

8. Şerbetinin tamamını yavaş yavaş çekiyor. En az  1-2 saat dinlendirip servis edin.
DSCF9862