AĢağıda verilmiĢ olan malzeme sepetinden kendi zihinsel ve psikomotor becerilerinizi
kullanarak daha önce hiç yapılmamıĢ
NOT: Tasarlamayı düĢündüğünüz yeni reçeteniz için “et grubundan” 1 besin, diğer
gruptan da yemeğiniz içeriğine uygun besinlerden ihtiyacınız kadar seçip kullanabilirsiniz.
Malzeme Sepeti:
Dana bonfile (1 kg)
Kuzu eti (1 kg)
Tavukgöğsü (1 kg)
Balık (1 kg)
Kalamar (1 kg)
Karides (500 gr/Jumbo boy)
Sebze çeĢitleri (soğan, domates, patates vb)
Baharat çeĢitleri (kekik, defneyaprağı vb.)
Kültür mantarı
Krema (1 litre)
Tereyağı (150 gr)
Sıvı yağ (zeytinyağı, ayçiçeği yağı)
Reçete Adı : ………………………
ĠĢlem Basamakları Öneriler
Yeni tasarlamayı düĢündüğünüz
reçeteniz için yeterince düĢünüz.
Özgün bir reçete oluĢturabilmeniz için
düĢünme yetinizi iyi kullanınız.
Reçetenize uygun bir yemek adı
bulunuz. Yemek adı Türkçe ve kısa olsun.
Reçetenizi kâğıda veya bilgisayara
yazınız.
Reçete, yapacağınız yeni yemeğinizde
size rehberlik edecektir.
Reçeteyi kaleme alırken reçete
hazırlama ilkelerinden yararlanınız.
Reçete hazırlama ilkelerini kendinize
ilke edininiz.
Yeni reçetenizi yazarken reçete yazma
kurallarına uyunuz.
Yaygın olarak yapılan reçete yazma
hatalarından uzak durunuz.
Reçetenizi yazıp tamamlayınız. Reçetenizin kuralara göre yazılıp
yazılmadığını inceleyiniz.
ÇalıĢma alanı ve kiĢisel hijyeninizi
sağlayınız.
ĠĢ kıyafetinizi giyiniz.
Kepinizi/bonenizi takınız.
ÇalıĢma tezgahınızı temizleyip
44
dezenfekte ediniz.
Sanitasyon, hijyen ve HACCP gıda
güvenliğine uyunuz.
Planlı ve düzenli çalıĢınız.
Zamanı iyi kullanınız.
Reçetenizi okuyunuz.
Reçetenizi dikkatlice okuyup yemeği
nasıl hazırlayacağınızı iyice öğrenin.
Reçetedeki iĢlem sırasını uygulayınız.
Malzemeleri ölçüsüz kullanmayınız.
Araçları hazırlayınız.
Yemeğe uygun tencereyi tezgâha
getiriniz.
Doğrama tahtası, bıçak, kepçe, tava,
tabak, rende vb aracı tezgâha getiriniz.
Ocağı tencerenin büyüklüğüne uygun
seçiniz.
Fırın kullanılacaksa fırını ve tepsilerini
hazırlayınız.
Gereçleri hazırlayınız.
Ana yemek için kullanacağınız eti veya
deniz ürününü, sebzeleri, baharatları ve
diğer gereçlerinizi tezgâha hazırlayınız.
Sebzeleri ayıklayıp, yıkayıp kullanım
amacına uygun doğrayınız.
Sebzeleri soyma, doğrama, bekletme
faaliyetlerinden dolayı enzimatik renk
kararma (oksidasyon) riski olan
sebzeleri limonlu su içinde bekleterek
gerekli önlemi alınız.
Sebzeleri hazırlarken besin değeri
kaybına yol açmayınız.
Besinleri hazırlarken ekonomik de
olunuz.
Eti (et, tavuk, balık, deniz ürünü)
hazırlayınız.
Eti kullanım amacına uygun doğrayın.
Ete marinasyon iĢlemi gerekliyse
marinad malzemelerini hazırlayıp ete
marinasyon iĢlemini uygulayınız.
Marinasyon yapıldıysa eti yeterince
buzdolabında (soğutucu) dinlendiriniz.
Yemeğin sosunu hazırlayınız. (yemeğin
özelliğinde sos varsa)
Yemeğiniz için hangi sos (demi glace,
beĢamel, hollandaise, mayonez, velauté
sos vb) gerekliyse sosunuzu amacına
uygun miktarda hazırlayınız.
Eti piĢiriniz.
PiĢirme aracınızı (ocak, fırın vb)
çalıĢtırınız.
Eti ve sebzeleri piĢme sırasına göre
sırasıyla kullanım amacına uygun bir
45
Ģekilde piĢirmeye baĢlayınız.
Besinleri piĢirme sürecinde piĢirme
tekniklerini (saute, frit, braise, grilled,
steamed, poche vb) doğru uygulayınız.
Hafif ateĢte piĢirmeye dikkat ediniz.
Fırında piĢirilecekse fırını önceden
ısıtmayı unutmayınız.
Yemek soslu ise, yemeğin sosunu
zamanında yemeğe ilave ediniz.
Yemekte krema kullanılacaksa kremayı
ilave ediniz.
Yemeğin baharatlarını zamanında ilave
ediniz.
Yemeğin lezzetini kontrol edip tuzunu
ilave ediniz.
Yemeğin içindeki besinlerin piĢme
düzeylerini kontrol edip piĢirme
faaliyetini tamamlayınız.
Ocağı, fırını kapatmayı unutmayınız.
Yemeği dinlendiriniz.
Yemeğinizi piĢirdikten sonra yemeğinizi
uygun ortamda ve sıcaklıkta 10 dakika
ve kapağı kapalı olarak dinlendiriniz.
Hemen servis edilmesi gereken bir
yemekse sıcaklığını kaybetmeden
servisini sağlayınız.
Yemeği süsleyiniz.
Süslemede kullanılacak olan gereçleri
hazırlayınız.
Sunum tabağında yenmeyen ve sağlığa
zararlı olacak besin maddesi
kullanmamaya dikkat ediniz.
Sunum tabağına yemeği koymadan önce
boĢ bir tabakta kafanızdaki sunum
çalıĢmanızı deneyip yapabileceğiniz
hataları önceden görmüĢ olun.
Sıcak değerlendirilecek bir yemekse
sunum tabağını yeterince ısıtınız.
Yemeği uygun bir dekor tabağında
süsleme kurallarına göre ölçülü ve
dengeli süsleyip sunumu tamamlayınız.
Yemeği “değerlendirme yapacak
panelist” için sunuma hazırlayınız.
Yemeğin sıcaklığını kontrol ediniz.
Yanında uygun garnitür (patates, sebze,
pilav, makarna vb) veriniz.
Yeni reçetenizin fotoğrafını çekiniz. Fotoğraf çekme tekniklerini ve
kurallarını uygulayınız.
kullanarak daha önce hiç yapılmamıĢ
NOT: Tasarlamayı düĢündüğünüz yeni reçeteniz için “et grubundan” 1 besin, diğer
gruptan da yemeğiniz içeriğine uygun besinlerden ihtiyacınız kadar seçip kullanabilirsiniz.
Malzeme Sepeti:
Dana bonfile (1 kg)
Kuzu eti (1 kg)
Tavukgöğsü (1 kg)
Balık (1 kg)
Kalamar (1 kg)
Karides (500 gr/Jumbo boy)
Sebze çeĢitleri (soğan, domates, patates vb)
Baharat çeĢitleri (kekik, defneyaprağı vb.)
Kültür mantarı
Krema (1 litre)
Tereyağı (150 gr)
Sıvı yağ (zeytinyağı, ayçiçeği yağı)
Reçete Adı : ………………………
ĠĢlem Basamakları Öneriler
Yeni tasarlamayı düĢündüğünüz
reçeteniz için yeterince düĢünüz.
Özgün bir reçete oluĢturabilmeniz için
düĢünme yetinizi iyi kullanınız.
Reçetenize uygun bir yemek adı
bulunuz. Yemek adı Türkçe ve kısa olsun.
Reçetenizi kâğıda veya bilgisayara
yazınız.
Reçete, yapacağınız yeni yemeğinizde
size rehberlik edecektir.
Reçeteyi kaleme alırken reçete
hazırlama ilkelerinden yararlanınız.
Reçete hazırlama ilkelerini kendinize
ilke edininiz.
Yeni reçetenizi yazarken reçete yazma
kurallarına uyunuz.
Yaygın olarak yapılan reçete yazma
hatalarından uzak durunuz.
Reçetenizi yazıp tamamlayınız. Reçetenizin kuralara göre yazılıp
yazılmadığını inceleyiniz.
ÇalıĢma alanı ve kiĢisel hijyeninizi
sağlayınız.
ĠĢ kıyafetinizi giyiniz.
Kepinizi/bonenizi takınız.
ÇalıĢma tezgahınızı temizleyip
44
dezenfekte ediniz.
Sanitasyon, hijyen ve HACCP gıda
güvenliğine uyunuz.
Planlı ve düzenli çalıĢınız.
Zamanı iyi kullanınız.
Reçetenizi okuyunuz.
Reçetenizi dikkatlice okuyup yemeği
nasıl hazırlayacağınızı iyice öğrenin.
Reçetedeki iĢlem sırasını uygulayınız.
Malzemeleri ölçüsüz kullanmayınız.
Araçları hazırlayınız.
Yemeğe uygun tencereyi tezgâha
getiriniz.
Doğrama tahtası, bıçak, kepçe, tava,
tabak, rende vb aracı tezgâha getiriniz.
Ocağı tencerenin büyüklüğüne uygun
seçiniz.
Fırın kullanılacaksa fırını ve tepsilerini
hazırlayınız.
Gereçleri hazırlayınız.
Ana yemek için kullanacağınız eti veya
deniz ürününü, sebzeleri, baharatları ve
diğer gereçlerinizi tezgâha hazırlayınız.
Sebzeleri ayıklayıp, yıkayıp kullanım
amacına uygun doğrayınız.
Sebzeleri soyma, doğrama, bekletme
faaliyetlerinden dolayı enzimatik renk
kararma (oksidasyon) riski olan
sebzeleri limonlu su içinde bekleterek
gerekli önlemi alınız.
Sebzeleri hazırlarken besin değeri
kaybına yol açmayınız.
Besinleri hazırlarken ekonomik de
olunuz.
Eti (et, tavuk, balık, deniz ürünü)
hazırlayınız.
Eti kullanım amacına uygun doğrayın.
Ete marinasyon iĢlemi gerekliyse
marinad malzemelerini hazırlayıp ete
marinasyon iĢlemini uygulayınız.
Marinasyon yapıldıysa eti yeterince
buzdolabında (soğutucu) dinlendiriniz.
Yemeğin sosunu hazırlayınız. (yemeğin
özelliğinde sos varsa)
Yemeğiniz için hangi sos (demi glace,
beĢamel, hollandaise, mayonez, velauté
sos vb) gerekliyse sosunuzu amacına
uygun miktarda hazırlayınız.
Eti piĢiriniz.
PiĢirme aracınızı (ocak, fırın vb)
çalıĢtırınız.
Eti ve sebzeleri piĢme sırasına göre
sırasıyla kullanım amacına uygun bir
45
Ģekilde piĢirmeye baĢlayınız.
Besinleri piĢirme sürecinde piĢirme
tekniklerini (saute, frit, braise, grilled,
steamed, poche vb) doğru uygulayınız.
Hafif ateĢte piĢirmeye dikkat ediniz.
Fırında piĢirilecekse fırını önceden
ısıtmayı unutmayınız.
Yemek soslu ise, yemeğin sosunu
zamanında yemeğe ilave ediniz.
Yemekte krema kullanılacaksa kremayı
ilave ediniz.
Yemeğin baharatlarını zamanında ilave
ediniz.
Yemeğin lezzetini kontrol edip tuzunu
ilave ediniz.
Yemeğin içindeki besinlerin piĢme
düzeylerini kontrol edip piĢirme
faaliyetini tamamlayınız.
Ocağı, fırını kapatmayı unutmayınız.
Yemeği dinlendiriniz.
Yemeğinizi piĢirdikten sonra yemeğinizi
uygun ortamda ve sıcaklıkta 10 dakika
ve kapağı kapalı olarak dinlendiriniz.
Hemen servis edilmesi gereken bir
yemekse sıcaklığını kaybetmeden
servisini sağlayınız.
Yemeği süsleyiniz.
Süslemede kullanılacak olan gereçleri
hazırlayınız.
Sunum tabağında yenmeyen ve sağlığa
zararlı olacak besin maddesi
kullanmamaya dikkat ediniz.
Sunum tabağına yemeği koymadan önce
boĢ bir tabakta kafanızdaki sunum
çalıĢmanızı deneyip yapabileceğiniz
hataları önceden görmüĢ olun.
Sıcak değerlendirilecek bir yemekse
sunum tabağını yeterince ısıtınız.
Yemeği uygun bir dekor tabağında
süsleme kurallarına göre ölçülü ve
dengeli süsleyip sunumu tamamlayınız.
Yemeği “değerlendirme yapacak
panelist” için sunuma hazırlayınız.
Yemeğin sıcaklığını kontrol ediniz.
Yanında uygun garnitür (patates, sebze,
pilav, makarna vb) veriniz.
Yeni reçetenizin fotoğrafını çekiniz. Fotoğraf çekme tekniklerini ve
kurallarını uygulayınız.