Tatlı ve Meyveler İçin Tabak Tasarlamak

Anti Anemik (Kan Yapıcı) Dondurma
Resim 2.13: Kan yapıcı (anti anemik) dondurma
 Malzemeler (10 Porsiyon):
 Süt (1 litre / 5 su bardağı)
 KremĢanti (100 gr / 1 su bardağı)
 Yumurta (6 adet)
 Toz Ģeker (2 yemek kaĢığı)
 Limon kabuğu rendesi (2 yemek kaĢığı)
 Fındık içi (100 gr / 1 su bardağı)
 Keçiboynuzu (harnup) pekmezi
 (100 gr / 1 çay bardağı)
36
 Karamel Sos Ġçin Malzemeler:
 ġeker (1 çay bardağı)
 Su (1 çay bardağı)
 Tereyağı (2 yemek kaĢığı)
 Krema (1 çay bardağı)
 Frambuaz Sos Ġçin Malzemeler:
 Frambuaz (100 gr /1 su bardağı)
 Su (1 su bardağı)
 ġeker (1 çay bardağı)
 YapılıĢı/ĠĢlem Basamakları:
 BoĢ krem karamel kaplarını derin dondurucuya koyup soğutun.
 Ölçülü sütü ve kremĢantiyi mayonez tenceresine koyun.
 Mikserle koyu kremĢanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Hazırladığınız
kremĢantinin kıvamı mayonez veya süzme yoğurt gibi olmalıdır.
 Diğer malzemeler hazırlanıncaya kadar çırpılmıĢ kremĢantiyi soğutucuya
koyup dinlendirin.
 Yumurtanın ak ve sarılarını titiz bir Ģekilde ayırın.
 Yumurta aklarını mayonez tenceresinde çırpıcı ile çırpıp kar yumurta
haline getirin. Yumurta aklarındaki proteinler çırpma iĢlemi esnasında
oksijen alarak hacminin 10 katı kadar kabarır. Kabarmayı yumurtanın
“fom” özelliği sağlamaktadır.
 Yumurta sarılarını ve ölçülü Ģekeri mayonez tenceresine koyup Ģekerler
tamamen erinceye kadar çırpın.
 Fındıkları diĢe gelecek Ģekilde parçalayın.
 Kar yumurta hariç diğer tüm hazırlanmıĢ iç malzemeleri ve keçiboynuzu
pekmezini bir kaba boĢaltıp çırpıcı veya çırpma teliyle iyice karıĢtırın.
 Daha sonra kar yumurtayı da ilave edip çırpıcı ve çırpma teli
kullanmadan servis kaĢığıyla pilav karıĢtırır gibi karıĢtırın. Çırpma teliyle
asla karıĢtırmayın; çırpma teli karıĢımın (kar yumurtanın) hava
kabarcıklarını söndürür. Bu tatlı çeĢidinde kabarma iĢlemini yumurta
akları sağlayacaktır.
 Daha önceden soğutulmuĢ olan krem karamel kaplarına hazırlamıĢ
olduğunuz dondurmayı bir kaĢık yardımıyla boĢaltın.
 Derin dondurucuya/buzluğa dondurma kaplarını koyup en az 3-4 saat
dondurunuz. 1 gün derin dondurucuda bekletirseniz daha iyi sonuç
verecektir.
 Çelik bir tavaya ölçülü Ģekeri ve suyu ilave edinin.
 Orta ısıda tavayı arada sallayarak Ģekeri karamelize etmeye baĢlayın
37
 ġeker kahverengileĢmeden tereyağı ve kremayı da ilave edip tahta kaĢıkla
karıĢtırın. Ancak, krem karamelde olduğu gibi renk çok
kahverengileĢmemesi gerekiyor.
 Karamel kıvamına gelince ocaktan alıp soğutun.
 Soğuttuğunuz karameli sos fiĢeğine koyup dolapta dinlendirin. (Sos fiĢeği
yoksa soğuduktan sonra yağlı kâğıdı kalem gibi yapıp içine koyup dekore
etmede kullanabilirsiniz.)
 Çelik kastrol (casserole) kaba frambuaz sosun tüm malzemelerini koyup
orta ateĢte karıĢtırarak kaynatın.
 Yeterli kıvama gelince ocaktan alıp blender ile çok ince püre kıvamı
haline getiriniz.
 Frambuazı soğutucuda (dolapta) soğutun.
 Soğuttuğunuz frambuazı sos fiĢeğine koyup dolapta dinlendirin. (Sos
fiĢeği yoksa soğuduktan sonra yağlı kâğıdı kalem gibi yapıp içine sosu
koyup dekore etmede kullanabilirsiniz.)
 Donduktan sonra, bir bıçakla dondurmanın etrafını çevirip tatlı tabağına
krem karamelde olduğu gibi ters çevirin.
 HazırlamıĢ olduğunuz frambuaz ve karamel sosu resimde gördüğünüz
gibi büyük noktalar halinde sıkarak tabağı dekore edin.
 Soğuk olarak servis edin.
Tahinli Berzani Krep
Resim 2.14: Tahinli Berzani Krep
 Malzemeler (10 Porsiyon):
 Un (1 su bardağı)
 Süt (1 litre/4su bardağı)
 Yumurta (3 adet)
 Tuz (yarım çay kaĢığı)
38
 Bitter çikolata (200 g)
 Tahin (100 g/1 çay bardağı)
 Toz Ģeker (400 gr / 2 su bardağı)
 Hindistan cevizi (1 çay bardağı)
 YapılıĢı/ĠĢlem Basamakları:
 Derin bir kaba ölçülü unu eleyip una süt, yumurta ve tuzu ilave edin.
 Krep kıvamına gelinceye kadar tüm malzemeleri birlikte çırpın.
 Tava ısınınca krep hamurundan tavaya bir kepçe koyup piĢirin.
 Bir yüzü piĢtikten sonra diğer yüzü piĢirin. Bu Ģekilde sırayla tüm
krepleri piĢirin.
 Krepleri piĢirme iĢlemi tamamlandıktan sonra sosu hazırlamaya geçin.
 Bitter çikolatayı küçük bir kaba koyup benmari usulü (sıcak su içinde)
eritin.
 Çikolata tamamen eridikten sonra içersine tahin ve Ģekeri ilave edip
çırparak sosu hazırlayın.
 HazırlamıĢ olduğunuz sosun içersine piĢirdiğiniz krepleri koyup sos
içersinde 10 dakika kadar bekletin. Bu iĢlem sayesinde krepler sosu kendi
bünyesine çekecektir.
 Daha sonra krepleri çıkarıp sararak resimdeki gibi kreplere “gül” Ģeklini
verin.
 Kreplerdeki gül Ģeklinin bozulmaması amacıyla krepleri bir kürdanla
tutturun.
 Krepleri sunum tabağına alıp üzerine krep sosunu dengeli bir Ģekilde
gezdirin.
 Krepleri hindistan cevizi ile süsleyip ılık olarak servis edin.
39
Cheese Cake (Çizkek)
Resim 2.15: Çizkek
 Malzemeler (10 Porsiyon):
 Beyaz krem peynir (750 g)
 ÇırpılmamıĢ krema (85 g)
 Yumurta sarısı (25 g)
 Tam yumurta (215 g)
 Toz Ģeker (400 gr / 2 su bardağı)
 Un (15 gr / 1 yemek kaĢığı)
 Vanilya (küçük bir paket)
 Tuz (yarım çay kaĢığı)
 Altı Ġçin Malzemeler:
 Burçak bisküvi (100 g)
 Tereyağı (50 g)
 Toz Ģeker (15 g / 1 yemek kaĢığı)
 Altının Hazırlanması:
 Burçak bisküviler blenderdan geçirerek parçalayın.
 Toz haline getirilmiĢ bisküviler, tereyağ ve Ģeker miksere koyup
karıĢtırın.
 Resimde görüldüğü gibi cheese cake piĢirme kabının altı ve kenarlarını
alüminyum folyo ile sarın.
 Hazırlanan bisküvi karıĢımı cheese cake (çizkek) piĢirme kabına koyun
ve fırında kahverengileĢinceye kadar piĢirin.
40
 Ġçinin YapılıĢı/ĠĢlem Basamakları:
 Krem peynirleri kabından çıkartıp çırpma kabına boĢaltın.
 Mikserle 5 dakika kadar çırpıp peynirlerin birbirine karıĢmasını sağlayın.
 KarıĢıma toz Ģekeri ilave edip, çırpıcı ile çırparak Ģekeri peynire yedirin.
 Yumurta sarıları ve tam yumurtaları yavaĢ yavaĢ karıĢıma ilave edip
malzemeleri birbirine yedirin.
 Sıvı bir homojen kıvam oluĢuncaya kadar karıĢtırmaya devam edin.
 KarıĢıma kremayı ilave edin ve çırpıcı ile karıĢtırmaya devam ederek
yine malzemeleri birbirine yedirin.
 Tüm malzemeleri birbirine tamamen yedirdikten sonra, bir kaba karıĢımı
boĢaltın.
 Unun içersine tuz ve vanilyayı boĢaltın.
 Unu elek yardımıyla cheese cake hamurunun üzerine eleyip ve çırpma
teliyle çırparak unu karıĢıma yedirin.
 Resimde görüldüğü gibi piĢirme kabının altı ve kenarları alüminyum
folyo ile sarın.
 Fırında daha önce kekin altı için hazırlanmıĢ olan bisküvilerin üzerine
cheese kek hamurunu kepçeyle boĢaltın.
 Bir tepsiye su koyun. BaĢka bir tepsiye de çizkekleri yerleĢtirin.
Çizkeklerin olduğu kapta su olmaz; su diğer tepside olması gerekir. Fırına
önce sulu tepsiyi koyun, sulu tepsinin üzerine de çizkeklerin yer aldığı
tepsiyi yerleĢtirin.
 Önceden ısıtılmıĢ 140 derece fırında en az 3 saat benmari usulü piĢirin.
Çizkek kalıbın hizasına veya üzerine kadar kabarmıĢ görünümde ise
çizkek piĢmiĢ demektir.
 Fırından çizkeki çıkarıp dinlendirin.
 Resimde görüldüğü gibi çizkekten 1 dilim kesip frambuaz ve taze nane
ile çizkekinizi dekore edip soğuk olarak servisini yapın.

Resim 2.16: Resimlerle cheese cake’in yapılıĢ aĢamaları