Anti Anemik (Kan Yapıcı) Dondurma
Resim 2.13: Kan yapıcı (anti anemik) dondurma
Malzemeler (10 Porsiyon):
Süt (1 litre / 5 su bardağı)
KremĢanti (100 gr / 1 su bardağı)
Yumurta (6 adet)
Toz Ģeker (2 yemek kaĢığı)
Limon kabuğu rendesi (2 yemek kaĢığı)
Fındık içi (100 gr / 1 su bardağı)
Keçiboynuzu (harnup) pekmezi
(100 gr / 1 çay bardağı)
36
Karamel Sos Ġçin Malzemeler:
ġeker (1 çay bardağı)
Su (1 çay bardağı)
Tereyağı (2 yemek kaĢığı)
Krema (1 çay bardağı)
Frambuaz Sos Ġçin Malzemeler:
Frambuaz (100 gr /1 su bardağı)
Su (1 su bardağı)
ġeker (1 çay bardağı)
YapılıĢı/ĠĢlem Basamakları:
BoĢ krem karamel kaplarını derin dondurucuya koyup
soğutun.
Ölçülü sütü ve kremĢantiyi mayonez tenceresine koyun.
Mikserle koyu kremĢanti kıvamına gelinceye kadar çırpın.
Hazırladığınız
kremĢantinin kıvamı mayonez veya süzme yoğurt gibi
olmalıdır.
Diğer malzemeler hazırlanıncaya kadar çırpılmıĢ
kremĢantiyi soğutucuya
koyup dinlendirin.
Yumurtanın ak ve sarılarını titiz bir Ģekilde ayırın.
Yumurta aklarını mayonez tenceresinde çırpıcı ile çırpıp
kar yumurta
haline getirin. Yumurta aklarındaki proteinler çırpma iĢlemi
esnasında
oksijen alarak hacminin 10 katı kadar kabarır. Kabarmayı
yumurtanın
“fom” özelliği sağlamaktadır.
Yumurta sarılarını ve ölçülü Ģekeri mayonez tenceresine
koyup Ģekerler
tamamen erinceye kadar çırpın.
Fındıkları diĢe gelecek Ģekilde parçalayın.
Kar yumurta hariç diğer tüm hazırlanmıĢ iç malzemeleri ve
keçiboynuzu
pekmezini bir kaba boĢaltıp çırpıcı veya çırpma teliyle
iyice karıĢtırın.
Daha sonra kar yumurtayı da ilave edip çırpıcı ve çırpma
teli
kullanmadan servis kaĢığıyla pilav karıĢtırır gibi
karıĢtırın. Çırpma teliyle
asla karıĢtırmayın; çırpma teli karıĢımın (kar yumurtanın)
hava
kabarcıklarını söndürür. Bu tatlı çeĢidinde kabarma iĢlemini
yumurta
akları sağlayacaktır.
Daha önceden soğutulmuĢ olan krem karamel kaplarına
hazırlamıĢ
olduğunuz dondurmayı bir kaĢık yardımıyla boĢaltın.
Derin dondurucuya/buzluğa dondurma kaplarını koyup en az
3-4 saat
dondurunuz. 1 gün derin dondurucuda bekletirseniz daha iyi
sonuç
verecektir.
Çelik bir tavaya ölçülü Ģekeri ve suyu ilave edinin.
Orta ısıda tavayı arada sallayarak Ģekeri karamelize
etmeye baĢlayın
37
ġeker kahverengileĢmeden tereyağı ve kremayı da ilave edip
tahta kaĢıkla
karıĢtırın. Ancak, krem karamelde olduğu gibi renk çok
kahverengileĢmemesi gerekiyor.
Karamel kıvamına gelince ocaktan alıp soğutun.
Soğuttuğunuz karameli sos fiĢeğine koyup dolapta dinlendirin.
(Sos fiĢeği
yoksa soğuduktan sonra yağlı kâğıdı kalem gibi yapıp içine
koyup dekore
etmede kullanabilirsiniz.)
Çelik kastrol (casserole) kaba frambuaz sosun tüm
malzemelerini koyup
orta ateĢte karıĢtırarak kaynatın.
Yeterli kıvama gelince ocaktan alıp blender ile çok ince
püre kıvamı
haline getiriniz.
Frambuazı soğutucuda (dolapta) soğutun.
Soğuttuğunuz frambuazı sos fiĢeğine koyup dolapta
dinlendirin. (Sos
fiĢeği yoksa soğuduktan sonra yağlı kâğıdı kalem gibi yapıp
içine sosu
koyup dekore etmede kullanabilirsiniz.)
Donduktan sonra, bir bıçakla dondurmanın etrafını çevirip
tatlı tabağına
krem karamelde olduğu gibi ters çevirin.
HazırlamıĢ olduğunuz frambuaz ve karamel sosu resimde
gördüğünüz
gibi büyük noktalar halinde sıkarak tabağı dekore edin.
Soğuk olarak servis edin.
Tahinli Berzani Krep
Resim 2.14: Tahinli Berzani Krep
Malzemeler (10 Porsiyon):
Un (1 su bardağı)
Süt (1 litre/4su bardağı)
Yumurta (3 adet)
Tuz (yarım çay kaĢığı)
38
Bitter çikolata (200 g)
Tahin (100 g/1 çay bardağı)
Toz Ģeker (400 gr / 2 su bardağı)
Hindistan cevizi (1 çay bardağı)
YapılıĢı/ĠĢlem Basamakları:
Derin bir kaba ölçülü unu eleyip una süt, yumurta ve tuzu
ilave edin.
Krep kıvamına gelinceye kadar tüm malzemeleri birlikte
çırpın.
Tava ısınınca krep hamurundan tavaya bir kepçe koyup
piĢirin.
Bir yüzü piĢtikten sonra diğer yüzü piĢirin. Bu Ģekilde
sırayla tüm
krepleri piĢirin.
Krepleri piĢirme iĢlemi tamamlandıktan sonra sosu
hazırlamaya geçin.
Bitter çikolatayı küçük bir kaba koyup benmari usulü
(sıcak su içinde)
eritin.
Çikolata tamamen eridikten sonra içersine tahin ve Ģekeri
ilave edip
çırparak sosu hazırlayın.
HazırlamıĢ olduğunuz sosun içersine piĢirdiğiniz krepleri
koyup sos
içersinde 10 dakika kadar bekletin. Bu iĢlem sayesinde
krepler sosu kendi
bünyesine çekecektir.
Daha sonra krepleri çıkarıp sararak resimdeki gibi
kreplere “gül” Ģeklini
verin.
Kreplerdeki gül Ģeklinin bozulmaması amacıyla krepleri bir
kürdanla
tutturun.
Krepleri sunum tabağına alıp üzerine krep sosunu dengeli
bir Ģekilde
gezdirin.
Krepleri hindistan cevizi ile süsleyip ılık olarak servis
edin.
39
Cheese Cake (Çizkek)
Resim 2.15: Çizkek
Malzemeler (10 Porsiyon):
Beyaz krem peynir (750 g)
ÇırpılmamıĢ krema (85 g)
Yumurta sarısı (25 g)
Tam yumurta (215 g)
Toz Ģeker (400 gr / 2 su bardağı)
Un (15 gr / 1 yemek kaĢığı)
Vanilya (küçük bir paket)
Tuz (yarım çay kaĢığı)
Altı Ġçin Malzemeler:
Burçak bisküvi (100 g)
Tereyağı (50 g)
Toz Ģeker (15 g / 1 yemek kaĢığı)
Altının Hazırlanması:
Burçak bisküviler blenderdan geçirerek parçalayın.
Toz haline getirilmiĢ bisküviler, tereyağ ve Ģeker miksere
koyup
karıĢtırın.
Resimde görüldüğü gibi cheese cake piĢirme kabının altı ve
kenarlarını
alüminyum folyo ile sarın.
Hazırlanan bisküvi karıĢımı cheese cake (çizkek) piĢirme
kabına koyun
ve fırında kahverengileĢinceye kadar piĢirin.
40
Ġçinin YapılıĢı/ĠĢlem Basamakları:
Krem peynirleri kabından çıkartıp çırpma kabına boĢaltın.
Mikserle 5 dakika kadar çırpıp peynirlerin birbirine
karıĢmasını sağlayın.
KarıĢıma toz Ģekeri ilave edip, çırpıcı ile çırparak
Ģekeri peynire yedirin.
Yumurta sarıları ve tam yumurtaları yavaĢ yavaĢ karıĢıma
ilave edip
malzemeleri birbirine yedirin.
Sıvı bir homojen kıvam oluĢuncaya kadar karıĢtırmaya devam
edin.
KarıĢıma kremayı ilave edin ve çırpıcı ile karıĢtırmaya
devam ederek
yine malzemeleri birbirine yedirin.
Tüm malzemeleri birbirine tamamen yedirdikten sonra, bir
kaba karıĢımı
boĢaltın.
Unun içersine tuz ve vanilyayı boĢaltın.
Unu elek yardımıyla cheese cake hamurunun üzerine eleyip
ve çırpma
teliyle çırparak unu karıĢıma yedirin.
Resimde görüldüğü gibi piĢirme kabının altı ve kenarları
alüminyum
folyo ile sarın.
Fırında daha önce kekin altı için hazırlanmıĢ olan
bisküvilerin üzerine
cheese kek hamurunu kepçeyle boĢaltın.
Bir tepsiye su koyun. BaĢka bir tepsiye de çizkekleri
yerleĢtirin.
Çizkeklerin olduğu kapta su olmaz; su diğer tepside olması
gerekir. Fırına
önce sulu tepsiyi koyun, sulu tepsinin üzerine de
çizkeklerin yer aldığı
tepsiyi yerleĢtirin.
Önceden ısıtılmıĢ 140 derece fırında en az 3 saat benmari
usulü piĢirin.
Çizkek kalıbın hizasına veya üzerine kadar kabarmıĢ
görünümde ise
çizkek piĢmiĢ demektir.
Fırından çizkeki çıkarıp dinlendirin.
Resimde görüldüğü gibi çizkekten 1 dilim kesip frambuaz ve
taze nane
ile çizkekinizi dekore edip soğuk olarak servisini yapın.
Resim 2.16: Resimlerle cheese cake’in yapılıĢ aĢamaları