Yemek reçetelerinin hazırlanması, yazının bulunmasıyla birlikte baĢlayıp; günümüze
kadar taĢınmıĢ ve bizden sonraki kuĢakların da devam ettireceği bir süreçtir. Yemek
hazırlama, insanlık tarihi kadar eski ve hayati önem taĢıyan bir sanattır.
Yemek reçeteleri, mutfak sanatının geliĢiminde özel bir yere sahiptir. Dünya
mutfaklarının geliĢim süreçlerine baktığımızda, yemek hazırlama faaliyetiyle uğraĢan
aĢçıların mutfaklarda ürettikleri yeni lezzetleri yazarak kayıt altına almaları çok önemli bir
etken olmuĢtur.
Kendi ulusal mutfaklarındaki yemekleri reçeteye dönüĢtüremeyen ülkeler, mutfak
kültürlerini gelecek kuĢaklara taĢımada zorluk çekmektedir. Bir ülke mutfağının mutfak
alanındaki zenginliği, reçetelerle kayıt altına alınmıĢ yemek reçetesi arĢivlerinden
anlaĢılmaktadır. Yemek reçeteleri, ülkelerin mutfak alanındaki zenginlik düzeyini ölçmede
bir araç olarak da kullanılmaktadır.
Reçeteler, toplu beslenme yapılan otel, restoran, lokanta, yurt, yemek fabrikaları ve
ordu mutfaklarında yemek reçeteleri verimlilik, müĢteri memnuniyeti, israfın önlenmesi ve
bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesi yönlerinden hayati bir öneme sahiptirler.
Bu modülde, yemek reçetelerinin mutfaktaki yeri ve önemi, reçetelerin yararları,
yemek reçetesi hazırlama ilkeleri, standart yemek reçeteleri, örnek yemek reçetesi formatı,
yemek reçetesi tasarlama ve yemek reçetelerinin fotoğraflanıp arĢivlenmesi konuları
anlatılmaktadır.
Mutfak Uygulamaları dersindeki modüllerle uluslararası temel sosları, garnitürleri ve
et-tavuk-balık yemeklerini hazırlama becerisi kazanmıĢtınız. ġimdi bu modül ile yemek
reçetesi tasarlayıp hazırlama ve hazırlanan yemek reçetelerine kayıt altına alma becerisi
kazanacaksınız.
Özgün ve kaliteli reçeteler hazırlayabilmeniz dileğiyle…
Özgün ve kaliteli reçeteler hazırlayabilmeniz dileğiyle…