Geleneksel lezzetlerimize küçük dokunuşlar yaparak harika tatlara ulaşabilirsiniz. Çikolatalı dondurmalı irmik helvası da bunlardan biri. Deneyin bana hak vereceksiniz. yorumlarınızı ve yaptığınız yemeklerin resimlerini bekliyorum...
_ 1 su bardağı irmik
_ 1,5 yemek kaşığı tereyağ
_ 1 su bardağı hafif iri dövülmüş ceviz
_ 1 su bardağı süt
_ Yarım su bardağı su
_ 25 gr kakao ( yaklaşık 4 kaşık )
_ 5 yemek kaşığı şeker (kaşıkları iyi doldurun )
_ 80 gram sütlü çikolata ( Fındıklı da olur )
_ İçi için vanilyalı dondurma
_ Süslemek için hindistan cevizi
1. Biraz kısık ateşte seramik yada teflon tencerede tereyağını eritin. İrmiği ilave edip sürekli karıştırarak kavurun. İrmik sararmaya başlayınca cevizleri ilave edin.
2. 2-3 dakika daha kavurup ocağı kapatın.( İrmiğiniz kahverenginin en açık tonunda olacak )
3. Sos tenceresine suyu,sütü,kakaoyu ve şekeri koyup karıştırın orta ateşte içinde çikolata eritebilecek kadar ısıtın. Ocağı kapatıp çikolatayı kırarak ilave edin ve iyice karıştırın.
3. Kavrulmuş irmiği tekrar orta ateşte ocağa alın hazırladığınız sosu ilave edip hızlı hızlı karıştırın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve karıştırarak 30-40 saniye pişirin. Tencerenin kapağını kapatıp helvanızı 30 dakika dinlendirin.
4. Küçük bir kaseye buzdolabı poşetini yerleştirin.
5. İçine iyice soğumuş olan irmik helvanızdan 2 yemek kaşığı kadar koyup elinizle kâsenin içine göre şekillendirip iyice inceltin. Dikkat edin inceltin ama delikler olmasın.
6. İçine bir büyük top vanilyalı dondurma yerleştirin.
7. Dondurmanın üzerine 1 yemek kaşığı kadar irmik helvanızdan koyup elinizden geldiğince dondurmayı kapatın.
8. Kaseyi servis tabağına ters çevirip helvanızı çıkarın.
9. Üzerine hindistan cevizi döküp hemen servis edin.
Afiyet olsun...
Not: Çikolatalı irmik helvanızın şeklini verirken dondurmanın erimemesi için hızlı olun. Hazırladığınızı hemen servis edin.