Ev Yapımı Kedi Maması

Evet bugün ufak dostlarımız için ev yapımı mama tarifi veriyorum. Sebebi de zamanında bu konuda çok sıkıntı çekmiş olmam. Türk kaynaklarda doğru dürüst bir tarif bulamayıp yabancı kaynaklara yönelmek durumunda kalmıştım. Baya bir araştırma yaparak ve çevremdeki veterinerlere de sorarak bir tarif oluşturmuştum. Bu söylediğim tabi yaklaşık 7-8 sene kadar önceydi. Evde pişen yemeği kedilerime veremeyeceğimi biliyordum. Baharat, tuz, yağ bu tarz şeylerin kediler için zararlı olduğunu da öğrenmiştim. Sadece tavuk ya da ciğer pişirip vermek de istemedim. Çünkü evde yaptığım mamanın besleyici olmasını da istiyordum. Hani veterinerlerde satılan premium mamalara alternatiftir demiyeceğim. Çünkü gerçekten evde yaptığımız mamanın veterinerlerde satılan profesyonel mamalar kadar besleyici olmasına imkan yok, ama bahsettiğim mamaların da fiyatları malum. Benim verdiğim bu tarif, evde pişen yemeğe ya da marketlerde satılan mamalara alternatif olabilecek bir mama. Bir de mutlaka bahsetmem gereken bir nokta daha var. Eğer kedinizde bir sağlık problemi varsa ( böbrek, karaciğer, sindirim, kristallenme vs. vs.) bu mamayı kesinlikle vermeyin. Mutlaka veterinerinizin önerdiği ilaçlı mama diyebileceğimiz mamaları verin. Benim tarifim sağlık sorunu olmayan kediler için. Ve tabii ki kedilerinize vermemeniz gereken bir kaç şeyden de bahsetmem gerekir. Listeleyeyim hemen:
  • Domates , domates sapı ve yaprakları
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Tuz
  • Konserve balık (Çok az miktarlar da sorun olmayabilir ama sürekli vermemek gerekir)
  • Her türlü baharat
  • Her türlü tatlı (şeker, çikolata)
  • Mantar
  • Çiğ et (parazit yapar)
  • Süt (bağırsakları bozuyor)
  • Asitli yiyecekler (limon,portakal…)
  • Yazmama gerek yok sanıyorum ama yine de yazayım kola,çay(pratikte insanlar için üretilmiş hemen hemen her şey)
  • Elma çekirdeği ve yaprağı
  • Mısır
  • Şeftali, şeftalinin çekirdeği ve yaprağı
  • Kayısı, kayısı çekirdeği ve yaprağı
  • Kiraz çekirdeği ve yaprağı
  • Çiğ yumurta ( insanlara da zararlı zaten bildiğiniz üzere, hastalık kapma ihtimali her zaman mevcut )
Bitki olaraksa çok fazla şey var. Baya bir kısmının ne olduğunu ben de bilmiyorum ama yazmakta fayda var diye düşünüyorum.
  • Aşk Sarmaşığı
  • Açelya
  • At Kestanesi
  • Beyaz Zambak
  • Boncuk Fasülye
  • Cennet Bahçesi
  • Çuha çiçeği
  • Dua Çiçeği
  • Ejderha Ağacı
  • Fil Kulağı
  • Fulya
  • Hint Tırmığı
  • Hint Kauçuğu
  • Hint keneviri (haşhaş)
  • İngiliz Sarmaşığı
  • Japon Zambağı
  • Kaplan Zambağı
  • Kasırga Otu
  • Kaynana Dili
  • Kene Tohumu
  • Kuşkonmaz
  • Küstüm Otu
  • Kudüz Kirazı
  • Küba Defnesi
  • Nergis
  • Okaliptus
  • Ökseotu
  • Paskalya Zambağı
  • Porsuk Ağacı
  • Sardunya
  • Sarmaşık
  • Siklamen
  • Sonbahar Çiğdemi
  • Şeker Kamışı
  • Şeytan Sarmaşığı
  • Difenbahya
  • Tüylü aşk Merdiveni
  • Yaban Yasemini
  • Yüksük otu
  • Zakkum ( bu zaten insanlara da zehirli )
  • Zambak
Bu arada sizin bildiğiniz ve benim tespit edemediğim bir şeyler varsa eklemekten kaçınmayın. Bu kadar bilgiden sonra artık tarife de geçeyim.

Malzemeler


4 parça tavuk pirzola (ciğer ya da taşlık da kullanılabilir ama tavuk kadar besleyici olmuyormuş. Veterinerimin bana söylediği bu en azından. Bu arada tavuğun her hangi bir kısmını da kullanabilirsiniz.)
1 adet çok büyük olmayan kabak
1 adet havuç
1 adet biber
1 adet küçük patates
1 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı pilavlık bulgur
Benim elimde yoktu ama bir boğum karnabahar ya da brokoli koyabilirsiniz.
Yabancı tariflerde gördüğüm bir şey de yumurta kabuğunu öğütüp karışıma katıyorlardı ama ben yapmıyorum. Tam oturtamadım kafamda o kısmını.
Hazırlanışı
Düdüklüde suyu kaynattım. Kaynayan suya 4 parça tavuğu, dilimlediğim kabak ve patatesi, büyük parçalara böldüğüm havucu ve biberi koydum. Tabi biberin acı olmadığından emin olun önce. Hayvancıklar yamulmasın. Düdüklüde 10 – 15 dakikada pişiyor. Başka bir tencerede de iyice yıkadığım pirinç ve bulguru pişiriyorum. Bu arada kemikli et kullanıyorsanız, mama piştikten sonra o kemikleri mamadan derhal uzaklaştırın. Hatta kalan suyu süzüp öyle ekleyin derim. Neyse efendim bu mamayı hazır hale getirmenin 2 yolu var. Ya tavukları bıçakla ufak parçalara bölüp kalan malzemeleri çatalla ezersiniz. Sonra da süzdüğünüz suyu ve süzdüğünüz pirinç ve bulguru mamaya katar iyice karıştırırsınız. Ya da bütün malzemeyi blenderdan geçirirsiniz..
Pişirme suyunu sakın atmayın, mutlaka mamaya katın. Fazla sulu oluyorsa mama bir kısmını eklersiniz. Mamayı hazırlama şeklinin seçimi daha çok kediyle alakalı. Benim ufaklık blender dan geçirilmiş mamayı yerken zorlanıyor. Dili pabuç gibi olduğundan kontrol edemiyor. Ona büyük parçalar olarak veriyorum. Diğer kedime zaten veremiyorum çünkü kristallenme problemi var. O yüzden ilaçlı mama yiyor. Bu mamayı sırf siz görün diye blenderdan geçirdim yani 😀 Kedim zorlansa da yiyor :)) Bir kısmını da mahallenin köpeğine indirdim. Bu malzemelerle yaptığınız mama 1 kediye 1 hafta kadar gidiyor. Market maması yerine veriyorsanız bu mamayı, alıştırmak için ev yapımı mamanın içine bir kaç tane kuru mama atabilirsiniz. Nazlı kediler hemen yemeyebiliyor mamayı çünkü. Ama sizlere tavsiyem, bunu tecrübe de etmiş birisi olarak söylüyorum, marketten aldığınız mamalar yerine bunu vermeyi tercih edin. O mamalar kısa vadede pek zarar vermese de uzun vadede hayvanlara pek iyi gelmiyor. Tabii ki istisnaları vardır ama benim gördüğüm bu. Kimsenin işine de karışmak istemem ama işte benden size ufak bir tavsiye olsun. Evet tarif bu, umarım ufak dostlarınız memnun kalır…..
Bu akıllımda bu mamayı yememesi gereken kedim. Keşfe çıkmış şapşalım. Ben de yakaladım tabii ki. Temsili fotoğraf bu yani 😀 Yemesine müsaade etmedim . Yemesi gereken kedimse aç değilse ağzına mama koymaz. Saat absürd olduğu için temsili fotoğrafla idare edicez yani. Mama saatini tutturamadım.
Gerçek boyutlarında görmek için tıklayınız.