Karpuzlu Elmalı Sorbe

Hava öylesine sıcak ve bunaltıcı ki, hem kendime, hem de sıcakla boğuşan herkese yardımcı olmak adına, bu sıcaklarda ateşinizi söndürecek ve şipşak hazırlayacağınız karpuzlu elmalı sorbe tarifini vermeyi kendime görev bildim. Sanıyorum bir süre hep böyle kolayca hazırlanacak ve yazları insanı bir nebze rahatlatacak tarifler vermeyi planlıyorum. Genelde içecekler üzerine yoğunlaşacağım. Ya da bugünkü tarif gibi yarı dondurmamsı, meybuzumsu şeyleri yapacağım.
Zaten sıcaklarda sıvı tüketiminin ne kadar önemli olduğunu bilmeyen kalmamıştır. Hiç olmadı çok sulu meyveleri muhakkak tüketmek gerekiyor. Sonuçta herkes terler ve vücudumuz mutlaka su kaybeder. Halsiz kalmamak adına kendimize dikkat etmemiz gerekiyor. Şahsen ben, evin içinde bile olsa elimde su şişesiyle geziyorum.
Tatil yerinde olmadığım sürece sıcağı yazı güneşi sevmiyorum ben. Her zaman kış ya da sonbahar olsun, bolca yağmur yağsın ve hava kapalı olsun istiyorum. İnsanların oh bee yaz geldi nidalarını duydukça da çok ama çok şaşırıyorum. Sanırım benim ayarım az biraz bozuk. Bir tek ben mi böyleyim diye düşünmekten de kendimi alamıyorum. Her neyse hemen tarife geçeyim. Kendi sıkıntılarımla sizleri de bunaltmayayım.
Malzemeler
sorbe_malzemeler
3 su bardağı karpuz püresi
1 adet elma
1 çay bardağı pudra şekeri
1/2 çay bardağı su
1 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı
Gayet kolay olan sorbe tarifime su ve pudra şekerini karıştırmakla başladım. Ufak bir tencerede su ve pudra şekerini arada sırada karıştırarak bir güzel kaynattım. Sanırım 3 – 4 dakika kadar kaynadılar. Kaynama işlemi bittiğinde şöyle bir görüntüsü vardı.
Sonra karpuzların çekirdeklerini ayıkladım. Bu kısmı biraz can sıkabiliyor ama çok da sorun değil. Beyaz karpuz çekirdekleriyle hiç uğraşmadım şahsen. Sadece siyah çekirdekleri çıkarttım. Karpuzlar ayıklanınca onları bir güzel robottan geçirdim sonra da  şöyle bir süzgeçten geçirdim. Sadece iri çekirdekleri görmek ve ayıklamak için. Sonra süzgeçte kalan karpuzları kaba geri koydum.  Şöyle güzel bir karpuz püresi elde ettim.
Elmayı soydum, çekirdekli kısımları ayıkladım, bir kaç ufak parçaya bölüp yine robottan geçirdim. O da şöyle bir şey oldu.
Bir kaba karpuz püresini, çekilmiş elmayı ve limon suyunu döküp iyice karıştırdım. Şerbeti de kattım biraz daha karıştırdım. Metal bir kaba koyup ( ben de güzel kap yoktu çelik tavaya koydum ) Buzluğa attım.
Yarım saatte bir çıkartıp karışımı çatal ve kaşık yardımıyla karıştırdım. Donmaya yanlardan başlıyor. Yanlardaki donmuş kısımları ortaya doğru ezerek yavaş yavaş kıvama getirdim. Karıştırmakta kullandığım kaşık ve çatalı da kabın içinde bıraktım hep. Bir faydası var mı bilmiyorum ama genelde içinde metal kaşık, çatal bir şey bırakmış insanlar. Ben de ne zararı olur diye düşündüm. Hakikaten de bir zararını görmedim. İşte böyle böyle, her yarım saatte bir çıkartıp, karıştırıp, ezerek sorbeyi kıvamlandırdım. Tam bir dondurma kıvamı olmuyor. Hafif kristalli ama şekil verilebilir bir kıvamı oluyor. Sonuçta şöyle bir şey oldu.
Gerçek boyutlarında görmek için tıklayınız.
Bir de size tavsiyem sorbeyi yapar yapmaz tüketin. Ertesi güne kalmak gibi bir lüksü pek olmuyor. Buzlukta bıraktığınız müddetçe katılaşıyor. Ertesi güne taş gibi olur yani. O yüzden tüketebileceğiniz kadar bir miktarda hazırlamakta fayda var.
Gerçek boyutlarında görmek için tıklayınız.
Hazır olması yaklaşık 5 saat sürdü. Ancak dondurma makinanız varsa yarım saat gibi bir sürede hazır edebilirsiniz. Hazır olması zaman almasına rağmen sorbeyi sizlere tavsiye ediyorum. Çok ferah, hafif ve lezzetli bir şey. Yaz aylarında tüketmek için birebir. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun. Sevgiler…