Osmanlı'dan Günümüze Şerbetler


Osmanlı kültürünü özellikle mutfağını günümüzde oldukça yaşatmaya çalışıyoruz. Ancak şimdiki zamanın alışkalıkları ve yaşam koşullarıyla o zamankiler bir olmadığı için bir çok lezzeti de unutmaya başladık. Bunlardan biri de şerbetler. Eski zamanlarda şu anki soğuk içeceklerin yerini şerbetler doldururmuş. Birçok hastalığa iyi gelen şerbetler, özellikle Ramazan ayında sindirme yardımcı olması ve vücuttaki sıvı/şeker dengesini sağlamasıyla bilinir.
Aslında yapılması sandığınızdan daha kolay olan bu lezzetleri bu sıcak Ramazan ayında denemelisiniz!


1. Elma Şerbeti

Elma Şerbeti
Elma çoğu zaman bulunan meyvelerimizden, bu sıcakta susuz kaldığımız ramazan ayında bize belki de en kolay ferahlama yöntemi olacak.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

2. Naneli Limon Şerbeti

Naneli Limon Şerbeti
Nane ve limonun verdiği ferahlığı hiç bir yerde bulamayacaksınız. Aslında naneli limonataya çok benzeyen bu lezzeti yapmak beki biraz daha zaman alıyor. Limon aynı zamanda kalp çarpıntısına, kolesterolü düşürmeye ve idrar yolları enfeksiyonuna iyi gelir. Bol bol sıvı tüketmemiz gereken ramazan ayında bu şerbeti denemelisiniz.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

3. Böğürtlen Şerbeti

Böğürtlen Şerbeti
Yazın bir başka tatlı lezzeti böğürtlen. Bayılarak yediğimiz meyvenin tadını daha uzun süre saklamak isterseniz şerbetini denemelisiniz.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

4. Safran Şerbeti

Safran Şerbeti
savannahcocktailclub.files.wordpress.com
Safran günümüzde de altın değerinde satılan bitkilerden biri. Bunun nedeni de yılda sadece 300 ton safran çıkması Safran özellikle sıcak havalarda sağlığı korumak için gereken bileşenleri içermekte.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

5. Koruk Şerbeti

Koruk Şerbeti
Koruk; olmamış üzüm anlamına gelir, oldukça ekşi olan bu meyvenin şerbeti enfes olur. Osmanlı'da en çok tüketilen şerbetlerden biri olan koruk şerbetinin şekeri düzenlediği bilinir.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

6. Reyhan Şerbeti

Reyhan Şerbeti
Reyhan günümüzdeki gibi Osmanlı mutfağında da bir çok yemeğe eşlik eden baharatlardan olmuştur. O mis kokusunu ve yapraklarının rengini şerbete kattığında tadına doyamayacaksınız. 
Aynı zamanda tansiyon düşürücü etkisi olan reyhan, tansiyon hastaları için çok doğru bir tercih olacaktır.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

7. Sirkencübin Şerbeti

Sirkencübin Şerbeti
Sirkencübin, sirke ve balın karışması ile oluşan bir şerbet. Sirkenin hazmı kolaylaştırıcı etkisinden dolayı, Osmanlı padişahlarının Ramazan ayında özellikle tercih ettiği şerbettir. Aynı zamanda aç karnına içildiğinde tokluk hissi veren şerbetin vücuda bir çok yararı vardır.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

8. Kızılcık Şerbeti

Kızılcık Şerbeti
Kızılcık daha çok konserve, marmelat ve reçel olarak tüketilen meyvelerdendir. Ancak şerbetini Ramazan'da tüketmemiz bizi olası mide rahatsızlıklarından ve gaz sorunlarından koruyacaktır.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

9. Demirhindi Şerbeti

Demirhindi Şerbeti
Osmanlı mutfağının en ünlü şerbetidir. Susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle Ramazan ayının en çok tercih edilen şerbetidir.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

10. Hibiskus Şerbeti

Hibiskus Şerbeti
Yabani gül olarak bilinen hibiskus bitkisinin kurumuş yapraklarından yapılan şerbet Osmanlı'da sıkça tüketilirmiş.  Tansiyonu düşürme, bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirimi kolaylaştırma gibi bir çok faydası da bulunmakta.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

11. Gelincik Şerbeti

Gelincik Şerbeti
Gelincik daha çok öksürüğe iyi gelmesi ile bilinen bitkilerdenmiş. Osmanlı mutfağından günümüz mutfağına kalmış enfes lezzetlerden biri.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

12. Menekşe Şerbeti

Menekşe Şerbeti
Çiçeğini çok sevdiğimiz menekşenin bir de şerbetini deneyin!
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

13. Hurma Şerbeti

Hurma Şerbeti
Ramazan'ın en sevilen yemişi hurmanın bir çok faydası var. Yüksek tansiyona iyi gelir ve şekeri düzenler.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

14. Kakule Şerbeti

Kakule Şerbeti
Çeşit çeşit bir çok yemekte kullanılan kakule, Osmanlı mutfağında şerbet olarak da tüketilirdi. Sindirime yardımcı olan kakule aynı zamanda idrar yolları enfeksiyonlarının giderilmesine de yardımcı olur.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

15. Üzüm Şerbeti

Üzüm Şerbeti
Ben ekşi lezzetleri sevmem diyenler için serinletici bir başka şerbet daha!
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

16. Vişne Şerbeti

Vişne Şerbeti
Yazın en güzel meyvelerinden hafif ekşi hafif tatlı serinletici vişnenin şerbeti de enfes oluyor!
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

17. Portakal Şerbeti

Portakal Şerbeti
Kışın lezzetlerinden portakalı hala marketlerde bulmak mümkün. Kışın o enfes ferahlığını özleyenler iftarda bu lezzeti deneyebilirler.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

18. Çilek Şerbeti

Çilek Şerbeti
Yazın habercisi, en sevileni biricik meyvesi çileğin şerbetini yazmazsak olmaz. 
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

19. Şeftali Şerbeti

Şeftali Şerbeti
Bir başka yaz lezzeti iftarda hem hararetinizi alacak hem ağzınızı tatlandıracak.
Tarifine buradan ulaşabilirsiniz.