Peynirli Sıkma ( Sütlü )

Yine sevgili anneannem sağolsun, ondan öğrendiğim bir tarif. Özel de bir çaba sarfetmemiştim halbuki. E tabi o zamanlarda akıl bir karış havada. Allahtan iyi izlemişimde, öğrenebilmişim. İlk denememi kadıncağız dünyadan göçtükten sonra yapmıştım (toprağı bol olsun). Ben bayılıyorum bu sıkma denen icada. Halt etmiş dışardan aldığımız dürümler filan. Zaten yine mayalı hamurdan yapılıyor. Takip edenler bilir, mayalı hamur deyince kendimi kaybederim. O yüzden benim için ekstra zevkli oldu geçirdiğim zaman. Sıkmayı ilk kez yapacaklar için , daha doğrusu daha önce hiç hamur açmamışlar için söyliyim; illaki yuvarlak açayım diye psikopata bağlamayın. Şekilsiz olmasında bir sakınca yok. Zaten düreceğiniz için şekil önemsiz. Benim verdiğim tariften 6 tane sıkma çıkıyor. Kalabalık doyuracaksınız malzemeyi x2, x3 arttırırsınız. Hani yapardım çok kişilik ölçüyle ama onları tüketme durumum olamayacağı için daha ufak ölçekte yaptım. Ziyan olmalarını hiç istemedim. Ama şiddetle tavsiye ediyorum, mutlaka yapmalısınız. Yok böyle bir tat. Ben hep peynirli yapıyorum. Hani kıymalı, patatesli ya da ıspanaklı da yapılabilir ama kıyma dökülüyor içinden. Ispanaklı ve patatesli hiç denemedim ama gayet güzel olabilir. Önceden soğanı, ıspanağı ya da patatesli kavurursunuz filan. İş biraz uzar, o kadar. Hemen başlıyorum yazmaya.
Bu arada Aynı malzemelerden bazlama yapmanız da mümkün. O yüzden onun da linkini vereyim hemen:
http://www.gulceunsal.com/bazlama/
Neyse sıkma tarifine devam.
Malzemeler
Hamur Malzemeleri
3 su bardağı un
1/2 su bardağı ya da daha fazla da olabilir ılık süt. ( Üstüne su ekleyip 1 su bardağına tamamlayacağız. Karışım ılık olmalı )
1 çorba kaşığı kuru maya
1 fiske tuz
1 adet küp şeker
İç malzemeleri
Beyaz peynir (koyun olabilir, klasik inek peyniri olabilir, ben yörsanın tam yağlısını kullandım)
1/2 orta boy soğan
Pul biber
Yukarıdaki tereyağı sıkma hamuru pişince üstüne sürülecek
Hazırlanışı
Evet şimdi sizi biraz fotoğraf manyağı yapacağım. Kendimi tutamadım çektim de çektim. Artık kotaları etkiler mi, bana küfür mü edersiniz, yoksa memnun mu olursunuz bilemedim.
İlk önce ılık süt su karışımını bir bardağa koydum ve mayayı da bu karışıma ekledim iyice ezdim. İçine 1 adet küp şeker koydum ve karıştırdım. 15 dakika beklettim. Maya zaten köpürecek, o zaman anlıyacaksınız ki hazır. Hemen fotoğrafla destekliyim anlatımımı.
Maya bu hale gelince unu bir kaba döktüm. Tuzu da ekledim. Üstüne de yukarda gördüğünüz mayayı ekledim. Başladım yoğurmaya. Bu arada su filan da eklemedim. Tam yetti yani mayalı sütün miktarı. Başta biraz yapış yapış oluyor. Yani kıvam almaz gibi hissedebilirsiniz. Ama un eklemenizi tavsiye etmiyorum. Yoğurdukça kıvamlanacak çünkü. Gereksiz un eklerseniz sert bir hamur olur. Bizim hamur yumuşak olmalı. Kazık gibi bir şeyle uğraşmak istemezsiniz. Hem açması hem de pişirmesi zor olur. Neyse efendim yoğurma işi bitince kabın üstünü streç filmle kapatıp nadasa bırkıyoruz.
Tam zaman veremiyorum ama sanırım 20 dakika 30 dakika bir zaman alıyor. Ben görüntüye göre karar veriyorum olup olmadığına.
Hemen bir önce sonra fotoğrafı koyayım.
ÖNCE
SONRA
Gördüğünüz üzere hamur başarılı bir şekilde iki katına çıktı. Parmağınızı bastırın hamur göçük kalmıyorsa işlem tamamdır.
Sonra hamurdan cevizden biraz irice parçalar kopardım ve elcaazlarımla yuvarladım.  Tezgahı unladım, Hamur parçasını tezgaha atıverdim. Her yerini una buladım. Bir güzel açtım hamuru. Dediğim gibi yuvarlak olsun diye uğraşmayın. Benimki dikdörtgen oldu mesela ama ben umursadım mı? Tabii ki hayır. Kalınlık kısmına gelince ince olacak baya. Hani zar gibi olmayacak. 3  mm gibi bişey. Hemen fotoğrafla destekleyim.
Ben hamurları açılmış bir şekilde birazcık beklettim. O arada da içi hazırladım. Soğanları ince ince doğradım ve peynirle karıştırdım. Üstüne de pul biber ektim. İç de hazır. Şimdi geldi pişirme kısmına. Teflon tavayı koydum ocağın üstüne ve altını yaktım. Orta hararette. Tava ısınınca açtığım hamuru içine bırakıverdim. Yağ mağ koymadım. Pişerken şöyle görüntüler ortaya çıkabiliyor, korkmayın. Söner o sonra.
İki tarafı da böyle kısım kısım kahverengi olunca tamamdır. Aşırı pişirmeye gerek yok. Yine taş gibi olur. Süre olarak 1- 2 dakikada pişiyor. Sonra bu pişen sıkma hamurunu bir bezin üstüne koydum. Sıkmayı sıkarken bu bez vasıtasıyla sıkıcaz. Yoksa cayır cayır yanarsınız. Bir de batmasında sakınca olmayan bir bez kullanın, çünkü peynirler içinden pöçkürüyor biraz. Neyse sıkma hamuru bezin üstündeyken:
Hemen üstüne tereyağı sürdüm tabi. Soğumadan, acele değil ama çabuk çabuk 😀
Sonraki aşama üstüne peynir;
Sonra sıkma kısmına geçtim;
Devam ediyorum;
Son aşama da yarınlar yokmuş gibi sıktım ( abarttım biraz tabi ) ve sonuç;
İşte bu kadarcık. Şimdi de servis edilmiş halleri
İşte bu kadar güzel bir yemek, bu kadar az çabayla böylesine bir güzellik.
Özendirmek gibi olmasın diyicem ama özenin ki deneyin. Tek oyalayan kısmı hamurun mayalanmasını beklemek. Yapma aşaması kolay.
Deneyin de afiyet olsun size. Üşenmeyin yapın mutlaka. Bu kadar fotoğraf ve yazı bombardımanından sonra benim kaçma zamanım geldi. Zaten siz de sıkılmışsınızdır. Bir daha ki yazıda görüşmek üzere. Sevgiler, saygılar…