Şeftalili Soğuk Çay

Soğuk çay fikri ezelden beri çok hoşuma gidiyor ama, hazır soğuk çaylar bana çok şekerli geliyor ve sanki alttan alttan yapay bir tat alıyorum gibi oluyor. Haliyle ben de kendi soğuk çayımı kendim yaparım diyorum. Bence iyi de yapıyorum. Zaten hazırlaması aşırı kolay ve ufak tefek malzeme değişiklikleriyle farklı farklı çaylar yapmak mümkün. Hatta yeşil çayla yapılanlarını da gördüm ama henüz denemedim. Onu da uygun bir zamanda deneyip siteye koymayı planlıyorum. Gerçi önce onu içirecek birilerini bulmam, lezzetini test etmem ve ondan sonra siteye koymam gerek. Yeşil çayı çok sevmediğimden lezzet testinde kendime güvenmem mümkün değil. Dönelim bu günkü tarife. Ben bugün şeftalili buzlu çay hazırladım. Sonuçtan gayet memnun kaldım. İlk başta kaynatıldığından, hazırladıktan sonra soğutmak gerekiyor. Onun dışında bir zahmeti yok. 3 – 4 malzemeyle hazırlanan kolay bir tarif.
Malzemeler
3 adet şeftali ( 1 tanesi servis ederken bardakların içine koyulacak )
1 adet limon
6 adet bardak poşet çay ( bende 4 tane kalmış haliyle kalan 2 tanesini demlik poşeti olarak kullandım )
1/2 su bardağı şeker
Taze nane yaprakları
Bolca buz
1 litre kaynar su
1/2 litre soğuk su ( şeftalinin tatlılığına bağlı olarak yarım litre daha eklenebilir )
Hazırlanışı
ilk önce 1 litre suyu kaynattım. Suyu kaynatırken dilimlediğim limonları bir tencereye koydum ve üstüne yarım su bardağı şekeri boca ettim. Su kaynayıncaya kadar o vaziyette beklettim. Su fokurdayınca bir güzel tencereye döktüm. Poşet çayları ve 2 yaprak naneyi de suyun içine atmayı unutmadım ( poşet çayların uçlarındaki kağıtları çıkartmayı unutmayın ). Şöyle bir karıştırıp şekeri erittim. Kapağını da kapattım.
 
Normalde termos tarzı bir şeyde bekletilmesi lazım ama bende termos olmadığından yine delice bir çözümle işi hallettim.
Çaydanlıktaki su kaynayınca altını kapattım, çaydanlıktan çıkan sıcak su buharıyla 10 dakika kadar bu şekilde bekledi.
10 dakika dolunca limonları, naneyi, poşet çayları çıkarttım. Suyunu başka bir kaba aldım. Geniş bir kap kullandım ki çay çabuk soğusun. Çay soğurken de 2 şeftalinin çekirdeklerini çıkardım, kabuklarını soydum ve küp küp doğradım.
Ben şeftalileri oldukça olgun aldım. Sert şeftalinin tadı çıkmıyor. Her neyse efendim, bu küp küp şeftalileri robottan geçirdim ve çok güzel pürüzsüz ve oldukça koyu bir püre elde ettim.
Çay soğuyunca şeftali püresini de ekleyip iyice karıştırdım. Oldukça yoğun bir tadı olduğundan üzerine 750 ml kadar soğuk su ekledim. Siz şeftalinin tadına göre su eklersiniz.  Bir sürahinin içine buzları doldurdum. Üstüne şeftalili çayı koydum. Kalan bir şeftaliyi soyup dilimledim. Servis edeceğim zaman bardağa buz, 1 dilim şeftali ve bir kaç yaprak taze nane ekledim. İşte bu kadarcık. Ferah ve leziz bir buzlu çayınız oldu. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.