Hamurişleri, Türk mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır. Tatlısıyla tuzlusuyla çeşit çeşit lezzetleri vardır. Annemin tarif defterlerinden birinde benim için yazdığı ufak bir notta da belirttiği gibi hamurişlerinde yumuşak bir sonuç elde etmek için zeytinyağı, kıtır kıtır bir sonuç için sadece tereyağı ya da tereyağı-zeytinyağı karışımı kullanılmalıdır. Eskiden çok sıklıkla kullanılan margarini, kalp ve damar sağlığı açısından sakıncalı bulduğum için eve sokmuyorum.
Poğaçalar özellikle kahvaltı sofralarının değişmez ikramlarındandır ve annem de bu poğaçayı bizlere kahvaltıda yapardı. Bu tarifte olduğu gibi peynirin dışında, poğaçaya iç olarak kıyma, patates, sosis veya zeytin ezmesi de kullanılabilir.
Kolay Poğaça
Malzemeler:
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 su bardağı un (ya da aldığı kadar)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı tuz
- 100 gr beyaz peynir
- yarım çay bardağı kıyılmış maydanoz
- 1 yumurta sarısı
- susam ve çörekotu
Yapılışı:
Peyniri ezip maydanozla iyice karıştırın, bir kenarda beklesin. Diğer malzemelerin hepsini yoğurun, unu yavaş yavaş ekleyin, yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edin, ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avcunuzda açın. İçine maydanozlu peynirden koyup yarım ay şeklinde kapatın. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısı sürün, susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 350F (175C) derece fırında üstleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.