Annemin şekerparesi deyince durup bir düşünmem gerek, çünkü bana hatırlattıklarını bir çırpıda anlatmam pek mümkün değil. Hani bazı lezzetler vardır, hatırlayınca yemiş kadar olursunuz, o kadar yer etmiştir hafızanızda ve damak tadınızda. Benim için de annemin yaptığı şekerpare öyle işte. Çocukluğunuzda severek yediğiniz yemekler ya da tatlılar bir süre sonra ruhunuzu da doyurmaya başlar size çağrıştırdıklarıyla. Şekerparenin bana çağrıştırdıkları bir yandan bana hüzün veriyor, diğer yandan ailemle geçirdiğim güzel anıları hatırlatıyor. Kayıtsız bir güven duygusu, şartsız ve karşılıksız bir sevgi, paylaşım, dostluk, sohbet, yarenlik…
Şekerpare, annemin çok sıklıkla yaptığı bir tatlıydı ve her seferinde de aynı güzellikte olurdu. Ne çok yumuşak, ne çok gevrek. Şerbetini tam anlamıyla çekerdi, ama aynı zamanda ağızda da dağılırdı. Özetle; şekerpare tam ortasına fındık ya da badem bastırılarak pişirilen ve hemen ardından şerbetlenen bir kurabiyedir aslında. Bazıları irmik de koyarlar, ama annemin tarifinde irmik yok. Yaklaşan bayramda misafirlerinize yapabileceğiniz kolay bir tarif olabilir.
Şekerpare
Malzemeler:
22 adet
- 2 ½- 3 su bardağı un (hamuru kardıkça ekleyin)
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 150 gr tereyağ
- 2 yumurta (birinin beyazı hamura, sarısı şekerparelerin üzerine)
- ½ paket ya da bir tepeleme tatlı kaşığı kabartma tozu
- ½ paket ya da bir tepeleme tatlı kaşığı toz vanilya (vanilin)
- Her bir şekerparenin üzerine bir tane olacak şekilde soyulmuş fındık ya da badem
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 2 ½ su bardağı su
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Öncelikle küçük bir tencerede su ve şekeri karıştırıp şerbetinizi hazırlayın. Şerbeti 10 dakika kaynatın, altını kapatıp limon suyunu ekleyin, soğumaya bırakın. Baklava şerbetinden daha seyrek bir kıvamda olacak şerbetiniz. Şekerpareler fırından çıkana kadar şerbet soğuyup oda sıcaklığına gelmeli. Unu derince bir karıştırma kabına alıp ortasını cukurlaştırın. Çukura yumuşatılmış tereyağ, bir yumurta ve bir yumurtanın beyazı, pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilyayı koyup yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak, yağlı bir hamur elde edeceksiniz.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve avcunuzda altını düzleştirip üzerini hafifçe bastırıp az yağlanmış ya da pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin. Şekerparelerin ortasına isteğinize bağlı olarak kabuksuz fındık, kabuksuz bütün badem ya da kırık badem yerleştirin.
Yumurta sarısını fırça yardımıyla şekerparelerin üzerine sürün ve önceden ısıtılmış 360F (180C) derece fırında pembeleşip hafifçeye kızarıncaya kadar 30 dakika pişirin. Altlarının çok kızarmamasına özen gösterin.
Pişen şekerpareleri fırından alıp hiç bekletmeden başka bir tepsiye dizin (eğer pisirdiğiniz tepsi benimki gibi şerbet dökmeye müsait değilse) bütün şerbeti her birinin üzerine mümkün olduğunca eşit olarak gezdirin.
Tatlı ılınınca üzerine streç film çekip buzdolabına kaldırın ve en az iki saat dinlendirin. Tatlının ılınmasını beklerken arada şekerpareleri şerbetin içinde ters-düz edin parçalamamaya özen göstererek. Üst kısımlarının da şerbet içinde kalmasını sağlamış olursunuz böylelikle. Buzdolabına kaldırırken yine düz taraflarını alta getirirsiniz. Bu tür şerbetli tatlılar dinlenince ve özellikle de ertesi gün çok daha lezzetli oluyor. O nedenle servis etmeden bir gün önceden yapmanızı tavsiye ederim. Afiyet olsun.