Domates Soslu Patlıcan Izgara – Kızartmaya Sağlıklı Bir Alternatif

Patlıcanla yapılan bütün yemekleri çok severim. Yazın en çok tüketilen sebzelerin başında gelen patlıcan etli dokusu ve buruk lezzetiyle türlü türlü şekillerde gelir sofralara. Kalori değeri oldukça düşük bir sebze olan patlıcanda A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir mineralleri bulunur. Patlıcanın yüksek tansiyona ve kalp çarpıntısına iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca idrar söktürmekte, bağırsakları yumuşatmakta, kolesterolu düşürmekte, damak tıkanıklığının giderilmesinde olumlu etkileri olduğu söylenmektedir.*
Patlıcan kızartması yaz sofralarının baştacıdır, tadına doyum olmaz. Ancak kızartma olması nedeniyle pek de sağlıklı olduğu söylenemez ne yazık ki. Ben de vazgeçemediğim bu haylaz lezzeti daha sağlıklı bir hale nasıl getirebilirim diye düşünürken ızgarasını yapmak geldi aklıma. Çok da güzel oldu ;) Denemenizi tavsiye ederim.
4-6 kişilik
  • 6 adet kemer patlıcan
  • 5 adet orta boy etli domates
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • Bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber (paprika)
  • Bir tatlı kaşığı kekik
  • 2 çorba kaşığı domates şalçası
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yoğurt
Nasıl yapıyoruz?
Patlıcanları yıkayıp kurulayıp sap kısımlarını kesip pijamalarını giydirelim :) yani alacalı soyalım. Çok kalın olmayacak şekilde dilimleyelim, yarım saat tuzlu suda bekletip acı suyunu çıkaralım (patlıcanınız çok taze ise bunu yapmanıza gerek bile yok). Patlıcanları kurulayıp sularını hafifçe sıkalım. Büyük derince bir kapta patlıcanların üzerine zeytinyağının yarısını dökelim, baharatları serpelim, ellerimizle patlıcanları ovalayarak iyice karıştıralım, en az yarım saat böyle beklesin.
Bu arada domatesleri rendeleyelim, bir tavaya alalım, ısıtmaya başlayalım, ısınınca zeytinyağının kalan yarısını ve salçasını ekleyip sosumuzu pişirelim. Altını kapatmadan iki dakika önce tuzunu ve karabiberini ekleyelim. Marine edilmiş patlıcanları ızgarada pişirelim. Ben elektrikli ızgara kullanıyorum.
Genişçe bir servis tabağına alıp üzerine domates sosunu gezdirelim ve en üstüne de sarımsaklı yoğurdu ekleyip servis yapalım. Afiyet olsun.
*Kaynak: http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/patlican.html