Fırın Sütlaç – Süt kokulu bir güzellik

Sütlacı kim sevmez değil mi? Bizim evin en çok sevilen sütlü tatlısıydı sütlaç. Sade sütlacın tadı ayrı, fırında yapılanın tadı ise apayrıdır. Sade sütlaca yumurta sarısı konmaz, fırınlanmaz ve üzerine tarçınla servis yapılır. Fırın sütlaç ise üzerinin kızarmış ve hatta hafifçe yanmış görünümüyle son derece davetkardır, hele de güveç kaplarında yapıldı mı görüntü tamamlanır, lezzetine de doyum olmaz. Lafı fazla uzatmadan bu süt kokulu güzellikle sizi başbaşa bırakıyorum:)
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağından bir parmak eksik pirinç
  • 1 su bardağı su
  • Yarım bardaktan bir parmak eksik ılık su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım paket (yarım çorba kaşığı) vanilya
Yapılışı:
Pirinci yıkayın, bir bardak su ile suyunu çekene kadar haşlayın. Pirincin üzerine süt ve şekeri ekleyin, kaynatmaya başlayın. Nişasta ve yumurta sarısını yarım bardaktan az ılık su ile çırpın. Kaynamakta olan sütlaçtan birkaç kaşık alıp nişasta-yumurta karışımına ekleyip alıştırın. Sonra karışımı sütlaca katıp karıştırın. Ocağın altını kapatıp vanilyayı ekleyin. Fırına dayanıklı kaselere sütlacı bölüştürün ve içine iki parmak su koyduğunuz tepsiye kaseleri dizip fırına verin. Isıyı üstten açarak sütlaçların üstlerini kızartın. Fırından çıkarınca ılınmasını beklerken sütlaçların üzerini başka bir tepsiyle örterseniz üstlerinin kurumasını engellersiniz. Afiyet olsun.