Kabak Beğendili Tavuk Sote – Harika bir ikili

Beğendi denilince akla patlıcan gelir değil mi? Ama beğendi dolmalık yeşil kabakla da yapılıyor ve çok lezzetli oluyor. Özünde işlem aynı: ezilmiş sebze yağda kavrulmuş una eklenmiş sütle ve az biraz kaşar peyniriyle pişiriliyor. Sütün ve peynirin kabakla birleşimi gerçekten çok lezzetli ve kabağın yanına en çok yakışacak et de ancak tavuk eti olabilir. Sarımsakla ve sebzelerle sotelenmiş tavuk göğsü kabak beğendiyle harika bir ikili oluşturuyor.
Malzemeler:
  • 2 adet büyük boy dolmalık kabak
  • 2 parça tavuk göğsü
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 adet orta boy yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • tuz-karabiber
Yapılışı:
Tavuk göğüslerini kuşbaşı olarak kesin. Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayın. Genişçe bir tavaya ya da tencereye sıvı yağ koyup soğanı ve sarımsağı kavurmaya başlayın. Tavuk etlerini de ekleyin. 5-10 dakika kavurduktan sonra ince doğranmış biberi ve domatesi de ekleyin ve kavurmaya devam edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Tavuklar ve sebzeler sularını salıp çekinceye ve iyice pişinceye kadar karıştırın. Pişince kenara alıp bekletin.
Kabakları soyun, rendeleyin, suyunu süzün. Tereyağını tencereye alıp eritin, üzerine unu serpip hafif rengi dönene kadar kavurun. Yavaş yavaş sütü ilave edin ve topak topak olmadan karıştırıp koyu bir muhallebi kıvamı elde edin. Rendelenmiş ve suyu süzülmüş kabakları tencereye ekleyin, iyice karıştırın, tuzunu ve karabiberini yeterince atın. Beş-on dakika kabaklar pişene kadar karıştırın. En son kaşar peynirini ekleyip ocağı kapatın. Kullanacağınız kaşar peyniri tuzlu ise beğendiye koyacağınız tuz oranına dikkat edin. Beğendiyi iyice karıştırıp bir tabağa alın ve üzerine tavuk soteyi koyup servis yapın. Tabağı tereotu ile süsleyip zenginleştirebilirsiniz ki tereotu kabağa çok yakışır. Afiyet olsun.