2009 yazında eşimle Kuzey Ege turuna çıkmıştık birkaç günlüğüne. Türkiye’deki en son neşeli tatilimiz bu oldu. O zamanlar tek çocuklu bir aileydik ve iki yaşındaki oğlumuzu emanet edebileceğimiz en güvenli yerde, annemlerin evinde, bırakmıştık. Sadece 3 gün süren bu tur bize çok iyi gelmişti, yine de 3 gün boyunca seksen kere evi arayıp sormuştuk ne var ne yok diye. İkinci günün akşamı rahmetli babam “yeter aramayın artık, burada herşey yolunda, siz tatilin tadını çıkarın, bir daha nerede ne zaman başbaşa tatile gideceksiniz ki?” demişti. Haklıydı.
Güney sahillerinin kalabalığından uzak, doğayla içiçe, tarihi mekanları da kapsayan bir geziydi. Çocukluğumda tatile gittiğimiz Ayvalık, Altınoluk, Ören, Burhaniye, Assos gibi yerleri yeniden görüp anılarımı tazelemiştim. Ayrıca daha önce hiç gitmediğim Truva, Çanakkale ve Tekirdağ’ı da görmüş ve hayran kalmıştım. Gittiğimiz yerlerden biri de Bozcaada idi. Üzüm bağlarıyla, tarihi limanında sizi bütün ihtişamıyla karşılayan Ceneviz Kalesi’yle, elektrik üreten dev rüzgar gülleriyle, eşsiz manzaralarıyla ve Ayazma plajıyla Bozcaada görülmeye değer şirin mi şirin bir yer. Ayazma plajında yediğimiz öğle yemeğinde soframızda taze karidesle yapılmış enfes bir karides güveç de vardı. Yedikçe insanın daha çok yiyesi gelen ara sıcak kategorisinde müthiş bir lezzet. Yerken içindeki malzemeleri aklıma not etmiştim (farklı lezzetlerin bu harika birleşimi unutulur gibi değildi zaten). Amerika’da evimize dönüp kendimize geldikten sonra denediğim ilk yemek olmuştu karides güveç. Güvecim yoktu, ama içinde pişen yemeklere güveçte pişmiş yemek lezzeti katan seramik tenceremde aynı lezzeti yakalamayı başardım.
Bu ufak geziden sonra buyrun geçelim tarifimize:
Karides Güveç
4-6 kişilik
İçine neler koyuyoruz?:
- 1 orta boy soğan
- 2 çarliston biber (zevkinize göre acı biber de katabilirsiniz, çok yakışıyor acı)
- 750 gr kadar mantar
- 4 orta boy domates
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 30-35 adet kuyruksuz küçük karides (maalesef tazesini bulamadığım için pişmiş donmuş olanını kullanıyorum)
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, kekik
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Nasıl pişiriyoruz?:
Küçük küçük kesilmiş soğanları ve biberleri tereyağı-zeytinyağı karışımında sote yapıyoruz. Bu arada mantarları ve domatesleri küp küp doğuruyoruz. Tencereye önce mantarları ekliyoruz, sularını iyice salıyorlar, sularını çekmeye yakın domates salçası koyuyoruz, iyice karıştırıp hemen domatesleri de ekliyoruz, tekrar sulanıyor ve domatesler biraz yumuşamaya başlayınca buzu çözülmüş karidesleri ekliyoruz. Eğer siz de donmuş karides kullanacaksanız, karidesin buzunun iyi çözülmüş olmasına dikkat edin, hala buzluyken tencereye eklenirse yemeğe suyunu bırakır, hoş olmaz. Yemeğimize dışarıdan hiç su eklemiyoruz, herşey kendi suyunda pişiyor ve bu yüzden de çok lezzetli oluyor. Bütün malzemeyi bir-iki kere çeviriyoruz, herşey harmanlanıyor. Karides zaten pişmiş olduğu için daha fazla pişirmeye gerek yok, özelliğini kaybedebilir, karidesin dişe dokunur olması makbuldur. En son tuzunu, karabiberini ve bolca kekiğini ekleyip karıştırıyoruz, altını kapatıp fırına alıyoruz yemeği. Ben fırına da girebilen bir tencere kullandım, ama tencereden fırın kabına da aktarabilirsiniz ya da tabii ki güveçte yapabilirsiniz. Fırına koyarken üzerine kaşar peyniri rendesi serpip ızgarayı açıyoruz, kaşar eriyene kadar bekliyoruz. Afiyet olsun.
Günün Menüsü:
- Zerdeçallı Ezogelin Çorba
- Top Top Kuru Köfte
- Çam Fıstıklı Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği
- Tel Şehriyeli Bulgur Pilavı
- Ev Yapımı Limonata