Osmanlı Mutfağı’ndan Çeşminigar Çorbası – Sultan sofralarından bir lezzet…

Osmanlı Mutfağı, zengin içeriği ve eşsiz yemekleriyle günümüzde hala dünya mutfaklarını etkilemeye devam ediyor. Günümüz Türk yemeklerinin bir çoğu, Osmanlı Mutfağı’ndan miras kalıp çeşitli değişikliklere uğrayarak bugünkü hallerini almışlardır. Annem, Osmanlı Mutfağı’na ve kültürüne çok meraklıydı. Annemin benim için biriktirdiği tarifler arasında rast geldiğim bu çorba, ipeksi kıvamıyla ve farklı lezzetiyle eminim sultan sofralarının önde gelen yemeklerindendi. Tam ağzınıza layık, lafı uzatmadan buyurun tarife geçelim:
 
Çeşminigar Çorbası
8 kişilik
Malzemeler:
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 adet orta boy havuç
½ orta boy yeşil biber
½ orta boy kırmızı biber
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çorba kaşığı un
5 su bardağı et suyu
5 su bardağı sıcak su
1 ½  su bardağı çiğ krema (heavy whipping cream)
1 adet yumurta sarısı
Tuz, karabiber
Üzerini süslemek için:
2 dilim kızarmış ekmek ya da etimek
İnce kıyılmış yeşil soğan
Yapılışı:
Öncelikle tereyağını eritip sarımsak ve soğanı hafifçe kavurun. Küçük küçük doğranmış havucu ve biberleri ekleyin, 1-2 dakika kavurmaya devam edin. Kırmızı mercimeği de ekleyin ve diğer malzemelerle iyice karıştırıp onun da 1-2 daha dakika kavrulmasını sağlayın. Unu ekleyip karıştırın ve bir dakika kadar tekrar kavurmaya devam edin. Et suyunu ve suyu ekleyin, karıştırmayı bırakmayın ve hatta çırpın ki un topaklanmasın. Suların sıcak olmasına özen gösterin çünkü soğuk su koyarsanız hem çorbanın pişme süresini uzatırsınız, hem de ve belki de daha önemlisi soğuk su mercimeklerin katılaşmasına sebep olur. Malzemeler yumuşayıncaya kadar pişirin ya da düdüklü tencere kullanıyorsanız (ben öyle yaptım) tencerenizin ayarına göre çorbayı pişirin. Çorbanız pişip biraz ılınınca el blenderıyla pütürsüz hale getirin. Bu arada kremayla yumurta sarısını çırpın, çorbadan bir kepçe alıp krema-yumurta sarısı karışımını alıştırın. Yani bu karışımı, ılınmış olan çorbamızın sıcaklığına yakın bir sıcaklığa getirmiş olacaksınız ki yumurta sarısı çorbaya eklenince hemen pişmesin. Çorbanızın altını tekrar yakın ve alıştırdığınız yumurta sarılı kremayı yavaşça ekleyip karıştırın. Bir taşım kaynatın, ocağı söndürün, çorbanız hazır. Süsleme amaçlı yeşil soğanı ince ince kıyın bir çorba kaşığı kadar olacak şekilde, kızarmış ekmeği ya da etimeği küçük parçalara bölün, çorbanızın üzerini süsleyip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.