Revani – Annemin mutfağından bir klasik

Yaklaşan Ramazan bayramı için bugün sizlerle bir tatlı tarifi paylaşacağım, malum tatlısız bayram olmaz :) Annemin tarifiyle revani yapıyoruz bugün.
Revani bizim evin demirbaş tatlılarından biriydi ben küçükken. Annem çok sık ve çok güzel yapardı bu neredeyse bütün Ortadoğu ülkelerinde bilinen tatlıyı. Kısaca kek üzerine şerbet dökülerek yapılan bu tatılıya Arabistan’da “basbusah”, Mağrib, İskenderiye ve Ürdün’de “harisa” ve Yunanistan’da “ravani” diyorlar.*
Yapılışında değişiklikler olsa da bu tatlının değişmez malzemelerinden biri irmiktir ve üzerine serpilen rendelenmiş hindistancevizi olmadan revani, revani olmaz :)
İşte annemin tarifiyle revani
Malzemeler:
6-8 kişilik
  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 4 Türk kahvesi fincanıyla toz şeker
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet küçük limonun rendelenmiş kabuğu
  • 5 Türk kahvesi fincanı (silme) elenmiş un
  • 1 Türk kahvesi fincanı (silme) ince irmik
  • 1 çorba kaşığı (bir paket) kabartma tozu
  • 1 paket vanilya veya 1 ½ tatlı kaşığı sıvı vanilya özü
Şerbeti için
  • 4 su bardağı toz şeker (çok tatlı olmasın derseniz, 3 ½ su bardağı da olabilir)
  • 4 su bardağı su
  • Küçük bir limonun yarısının suyu
Süslemek için
  • Hindistancevizi rendesi
Yapılışı:
Öncelikle şerbetini hazırlayın, tatlı pişene kadar soğumuş olur. Suyu ve toz şekeri derince bir tencerede kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kaynatın. Ateşi söndürüp limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın.
Bir karıştırma kabında oda sıcaklığındaki yumurtalarla toz şekeri mikser yardımıyla çırpın. Revaninin mükemmel bir şekilde kabarması için yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması gerek. Bunun için 5 dakika mikserin düşük hızında ve 5 dakika da yüksek hızında çırpmanızı tavsiye ederim. Karışım sonuçta boza kıvamını alacaktır.
İçine yoğurt, zeytinyağı ve limon kabuğu rendesini ekleyip mikserle 1 dakika tekrar karıştırın. Unu eleyip ekleyin, irmiği, kabartma tozunu ve vanilyayı da katıp çok uzun olmamak kaydıyla tahta bir kaşıkla karıştırın. Çok karıştırırsanız içinde hava baloncukları oluşur ve kekin kabarmasını olumsuz etkiler. Oldukça yoğun bir kek karışımı elde edeceksiniz. Karışımı 30cm çapında kenarları yüksek yağlanmış bir tepsiye döküp üzerini ıslak bir kaşığın dışıyla düzeltin. Ben, keklerde ve hamurişlerinde tepsileri hep tereyağı ile hafifçe yağlıyorum ve sonuçtan çok memnunum.
Tepsinizi fırına yerleştirin ve fırını 180C (360F) dereceye ayarlayın. Önceden ısıtılmamış fırında pişince revaniniz en güzel şekilde kabaracaktır. Bu, diğer kekler ve pasta pandispanyaları içinde geçerlidir. Revaninizi fırında 35-40 dakika üzeri kızarıncaya kadar tutun ve bu sürenin sonunda keke batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa fırından çıkarın. Bu arada fırının kapağını sakın açmayın, yoksa revani kabarmaktan vazgeçip söner. Hava almadan pişerse çok güzel kabaracaktır.
Fırından çıkardıktan sonra revaninize bir kürdanla 45-50 delik açın. Tamamen soğumuş olan şerbetinizi sıcak revaninin üzerinde her yerine eşit miktarda gelecek şekilde bir kepçeyle dökün. Revaninizin şerbeti anında çektiğini göreceksiniz. Şerbeti tamamen çekmesi için en az yarım saat dinlendirin.
Revaniyi isterseniz kare kare dilimleyin, isterseniz baklava dilimleri halinde kesin.
Hala ılıkken dondurmayla ya da buzdolabında bir saat soğutup üzerini hindistancevizi rendesiyle süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.
Özetle revaninin (kek ve pasta pandispanyasının da) güzel kabarmasının püf noktaları:
  • Yumurtalar soğuk olmasın, mutlaka oda sıcaklığında yumurta kullanın.
  • Toz şekerle yumurtaları çok çok iyi karıştırmaya özen gösterin, mikserle 10 dakika çırpın.
  • Malzemelerin geri kalanını bu karışıma yavaşça çok çırpmadan ekleyin ki hava baloncukları oluşmasın.
  • Fırını önceden ısıtmayın, fırını ayarlayın, tepsiyi hemen fırına koyun.
  • Revaniyi fırına koyduktan sonra fırının kapağını hiç açmayın.
*Kaynak: Wikipedia.org