Yazın sıcakları, hararetini yavaş yavaş kaybetmeye başlarken; günler kısalıp akşam serinliği erkenden çökerken anlarız sonbaharın kapımızda olduğunu. Tam da bugünlerde evlerde kış hazırlıkları başlar. Annem her yıl turşuları kurmaya işte bu sıralarda başlardı. Onun kadar olamasam da ben de turşu kurdum, ama yaşadığım yerin sıcaklığından dolayı çabucak olan turşularımı sonbahar bile gelmeden yemeye başladık bile:)
Annemin turşusunun özelliği tuzunun az olmasıydı çünkü turşuları dağıttığı insanlar da kendisi de hipertansiyon hastasıydı. Tuzu az olunca turşu olur mu demeyin, sirkenin verdiği destekle ve kekremsi tatla çok nefis oluyor. Hemen başlayayım anlatmaya o zaman nasıl olduğunu:)
Malzemeler:
- Turşusunu kurmayı arzu ettiğiniz sebzeler: Salatalık, lahana, havuç ve hatta yeşil fasulye
- 1 ½ çay bardağı elma sirkesi (ayda ya da ajda bardağı değil, normal boyutta bir çay bardağı)
- 6 ½ çay bardağı içme suyu (kaynamış soğumuş olursa çok daha iyi olur)
- 6-7 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı tuz
- 1 litrelik ağzı sıkı kapanan bir cam kavanoz
Yapılışı:
Sebzelerinizi yıkayıp hazırlayın. Lahanayı yapraklarını soyabildiniz kadar soyun, sonra bir bıçakla ikiye bölün ve elinizle çok küçük olmayacak kadar parçalayın. Havucu soyun ve boydan ve enden keserek parmak uzunluğunda dilimleyin.
Bir karıştırma kabında sirkeyi ve suyu karıştırın, içine tuzunu ekleyin ve eriyene kadar karıştırmaya devam edin. Kavanozunuzun dibine bu sıvıdan biraz dökün, içine birkaç diş sarımsağı atın, sonra sebzelerinizi dizmeye başlayın. Sebzeleri kavanoza bastıkça sirkeli tuzlu sudan kavanoza dökün ve aralara sarımsaklardan atın. Sebzeleri kavanozda pek boşluk kalmayacak şekilde doldurun. Kavanoz dolunca sebzelerin tamamının suyun altında kalmasına özen gösterin. Eğer sebzeler yukarı çıkıyorsa kavanozun ağzına uygun boyutta plastik bir saklama kabı kapağını yerleştirip sebzeleri bastırabilirsiniz. Hava almayacak şekilde kavanozun kapağını kapatın. Güneş ışığından uzak, çok da sıcak olmayan bir yerde muhafaza edin. Ortamın sıcaklığına göre turşunuz 7-10 gün arasında hazır olacaktır. Benim turşularım sıcaktan birkaç gün içinde olduğu için kavanozları açıp turşuları daha küçük kavanozlara transfer ettim ve üzerlerini kaplayacak kadar soğuk su döküp buzdolabına koydum. Böylece daha da kütür kütür oldular. İlk kavanozda kalan turşu suyundan da buzdolabına koyduklarınıza ekleyebilirsiniz, ama ben genelde o suyun tadına bakıp bir bozulma ya da değişme olmadıysa yeni sebzelerle bir parti turşu daha kuruyorum.
Afiyet olsun:)